Hasznos / Egyéb · 2023.03.14.

Érettségi előtti nap: így élheted túl!

Minden vizsga előtt a legrosszabb, amikor már majdnem ott van, de még nem érkezett el a nagy nap. Az utolsó órákban az ember igen stresszes, izgul, fél, szinte minden létező érzelem átfut rajta, ami csak tud. Nem érdemes azonban ilyenkor tanulni és magolni, hiszen ezekben a pillanatokban már semmi sem megy az ember agyába. A teljesítmény nem ilyenkor lesz jobb, ráadásul még feleslegesen terheled és fárasztod magad. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan élheted túl az utolsó napot.

Mit tegyél ebben az időszakban?

A pihenés hiánya, a folyamatos tanulás, valamint a stresszelés mind összeadódik és mire eljutsz a vizsgára, addigra teljesen kiborultál. Ez nagyban ronthatja a teljesítményt, éppen ezért nem érdemes még ilyenkor is magolni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusára jelentkezve Te is tudhatod, hogy milyen előnye van egy ilyen komplex segítségnek. Nemcsak fogalmakat, hanem tételvázlatokat is kézhez kaphatsz, amit már csak egy kicsit jobban ki kell dolgozni és megtanulni. Ez sok időt, energiát spórolhat meg számodra, viszont ezeket a tételeket ne az utolsó napon vedd elő. Ha eddig nem nézted át őket, akkor nem ezen a pár órán fog múlni, főleg, hogy még jobban leszívja az amúgy sem létező energiádat. 


A legjobb lenne hétfőn 8 óra alvás után, kipihenten megérkezni a helyszínre, bár mi is tudjuk, hogy ezt mondani könnyebb, mint megtenni. Teljesen érthető, ha nem tudsz aludni, viszont nem jó megoldás, ha magadba zárkózva otthon tanakodsz azon, hogy mit nem tudsz. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha kimész egy kicsit a friss levegőre, kirándulsz egy keveset a kutyussal, esetleg a családdal. Ez remekül kikapcsolja az agyadat, ami az utóbbi időszakban biztosan nem sokat pihent. 

Stresszoldás felsőfokon

Előfordulhat, hogy csak egyes tárgyak okoznak benned stresszt, mint a matek vagy a történelem. Ilyenkor nyugodtan megteheted, hogy az adott dolgot, ami valami miatt nem rémlik, átfutod, viszont tartsd be az időt és ne adj magadnak többet egy óránál. Ez még segít abban, hogy megnyugodj, de nem is szív le teljesen. 

Amennyiben nagyon izgulsz, vegyél mély levegőket, olvass egyet, esetleg sportolj valamit. Készíthetsz egy finom ételt, süteményt a családnak, ez szintén elvonja a figyelmedet majd arról, hogy mi vár rád a következő nap. Igyekezz ne egész nap arról beszélni, hogy holnap érettségi, hiszen ez még nagyobb stresszhatás lesz az agyad és a tested számára. 

Mire figyelj az írásbeli során?

A legtöbben a szóbelitől tartanak, pedig az írásbelin is sok hibát lehet véteni. Bár tény, hogy itt bőven akad időd átgondolni alaposan minden fontos dolgot, viszont pont ez lehetőséget ad az agyadnak arra, hogy elkalandozzon. A feleletválasztósoknál próbáld meg összevetni a kérdést és a választási lehetőségeket, kerüld a nem odaillő, szélsőséges válaszokat.

Ha pedig bizonytalan vagy, akkor a legjobb megoldás, ha először kizárod azokat a lehetőségeket, amelyekben biztos vagy, hogy nem lesznek jók. Esetleg vissza is térhetsz rá a végén, hátha addigra a többi kérdés hatására beugrik a helyes válasz. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]