Covid / Közérzet · 2021.03.31.

Érettségi Covid idején – avagy mit lehet tenni a diákokért?

A Lovassy László Gimnázium vezetője tizennyolc igazgatótársával közösen azt javasolja a kormánynak, hogy csak akkor folytatódjék a jelenléti oktatás, ha minden dolgozó megkapta a védőoltást. Internetes szavazás is zajlik az érettségi lebonyolításáról.

Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma tizenöt fővárosi és három vidéki intézmény vezetőit tömöríti. Rendszeresen konzultálnak az aktuális oktatási helyzetről, kölcsönösen kicserélik tapasztalataikat. Ennek összegzése alapján javasolják a kormánynak, hogy fontolja meg, miként lehetne méltányos módon kompenzálni az idén hagyományos érettségi vizsgát tevő évfolyam hátrányát. A grémium nem foglalt állást az érettségi vizsgák módjáról, semmilyen halasztásról, átszervezésről a járványhelyzetben. Úgy vélik, az elmúlt tanév rendkívüli volt, a 181 kötelező oktatási nap helyett a diákok 147 napot otthon töltöttek. A technikai nehézségeket beszámítva mind a tanároknak, mind a diákoknak komoly erőfeszítésükbe került a követelmények teljesítése. A tartósan megváltozott, folyamatosan változó helyzet óriási mentális terhelést jelentett a diákoknak. Elmaradtak a tizenéves korra jellemző barátkozások, együtt lógások, a diákélet kedvelt rituáléi, az érettségihez kapcsolódó szokások, ünnepek (például a szalagavató). Ezek következményei érzékelhetők a fiataloknál, s emiatt aggódnak az élenjáró gimnáziumok igazgatói. Joggal tartanak attól, hogy jelentős tudásbeli hiányosságok is mutatkozhatnak az idén érettségiző évfolyamnál. Úgy látják, a diákoktól nem várható el, hogy a korábbi évfolyamok által felmutatott eredményeket érjék el az érettségi vizsgákon, de az előttük álló megmérettetéseken sem.

Természetesen nem hárítják a munkát az oktatási kormány munkatársaira: felajánlották együttműködésüket egy részletes terv kidolgozásában.


Az érettségivel kapcsolatban több internetes szavazás is zajlik. Az eduline.hu oktatási oldalán 23 ezren javasolják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan maradjanak el a szóbeli vizsgák, mert a diákok attól félnek, hogy az írásbeliken az esetleges fertőzöttek épp a szóbelik idején kerülnének karanténba. A teljes érettségi eltörlését több mint 20 ezren tartanák célszerűnek a veszély megelőzése érdekében. Nyílt levelüket elküldték az emberi erőforrások miniszterének.

Forrás: http://www.egig.hu/


[fbcomments]