Közérzet / Életmód · 2022.03.21.

Erdők világnapja: A fák értünk is élnek

A világ megmentése fák nélkül lehetetlen, ezért a tavaszi napfordulót az erdők nemzetközi világnapjának nevezte ki az ENSZ. Azt kérik, ha ma nem is ültet mindenki fát, legalább egy fáért tegyen valamit.

Minimálprogrammal indította a népeket egyesítő világszervezet az erdők napját épp tíz esztendeje. Az esőerdők pusztításának következménye 2012-ben verte ki a biztosítékot. Úgy döntöttek, minden egyes polgárt a világon arra kérnek, legalább ne bántsa őket. Emberek millióinak biztosítanak a fák megfelelő ivóvizet, de élelmet és menedéket is. Az erdők folytonosan megújuló erőforrást jelentenek – legalább egyszer az évben hivatalosan is kerüljenek a figyelem középpontjába.

Ha a megyeszékhelyen körülnézünk, úgy tűnik, nem jutott el mindenkinek az ENSZ üzenete. Az ültetések nyomát is nehéz felfedezni, de még az őrzését is.


Vigasztalásképp megmutatjuk, miképp őrzik az ország legöregebb fáját. A szomszédos megyében, Győr-Moson-Sopronban él. A hédervári Boldogasszony-kápolna közelében álló kocsányos tölgyről a néphit azt tartja, Árpád fejedelem kötötte lovát törzséhez, amikor vezéreivel a pozsonyi csata előtt haditanácsot tartott. A különleges fára a helyiek nagyon büszkék, azonban a szakemberek úgy vélik, noha kétségtelenül szép kort élt meg, nem Árpád idejéből való. Úgy 800 évesre teszik. Érdekes, hogy csak 1942 óta védett. Az Árpád-tölgy 2007 áprilisában derékba tört. A szakemberek és a civilek összefogtak, a beteg részeket eltávolították, egyetlen épen maradt ágát sikerült megmenteni. A fa virágaival azóta is évente köszöni a gondoskodást.

Nem minden tölgy nevezetes, viszont mindegyik kínál felhasználást. Régen vas hozzáadásával tintát készítettek belőle. Kérgének főzete összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére alkalmazzák, de gyomor- és bélhurut esetén teáját ajánlják. Készítenek belőle borogatásokat fagyások, nedvező ekcéma, bőrrepedések ellen, sőt alkalmas a kisebb vérzések csillapítására is.

A hédervári Boldogasszony-kápolna közelében álló „Árpád-tölgy”. Fotó: Győri hírek


[fbcomments]