Tech · 2022.06.28.

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS – Védőfólián a jövendő homlokzat

Több gyalogos megsérült, húsz lakót ki kellett azonnal költöztetni, több erkély életveszélyessé vált, autók teteje szakadt be, amikor tegnap épületfelújítás közben leomlott egy ház tetőszerkezete a fővárosban. Nyugaton kötelező az épületek „becsomagolása” javítások, felújítások esetén.

Nemcsak szebb lesz a városkép, de legfőképp biztonságosabb is a nyomtatott fóliáktól, amelyekkel a házakat szokták „becsomagolni” az épületfelújítás során. Külföldön már harminc éve használják ezt a módszert. Nálunk az utóbbi években tűnt fel, de kötelezővé kellene tenni a kivitelező cégek számára.

A fővárosban egy leomló fal maga alá temetett fiatal embereket. Egyikük, egy táncos lány sérülései nagyon súlyosak. Az anyagi kár is jelentős: egyelőre húsz lakót szállodába kellett költöztetni, a környező házak statikai felmérése folyik.


Mindez külföldön ritkán fordulhat elő, mert egészen egyszerűen „becsomagolják” az épületeket. Négy évtizede Madridban, a történelmi városközpontban alkalmazták először a módszert. Mára már mindenhol elterjedt, sőt van, ahol kötelező is a védőfóliás megoldás. Az épületek felújításánál, átalakításánál használták a módszert: a fölállványozott házakat fóliával letakarták. A fóliára ráfestették a jövendő épület képét. Ettől esztétikailag kellemes látvány fogadta a járókelőket. De ami ennél sokkal fontosabb, az épületfelújítás idején nem hullott rájuk sem a törmelék, sem a por, sem a szerszámok. Nem volt elhanyagolható az állványokon dolgozók biztonsága sem: őket is védte a csomagolás..

Ma már technikailag is könnyebb becsomagolni az átalakítandó házakat. A fóliákra, a vásznakra egyszerűbb és jóval olcsóbb rányomtatni a jövőbeli képet mutató homlokzatokat. Az arra járók és a munkások biztonsága mellett a helyiek és a turisták is megszokhatják a helyreállított városképet, de minden bizonnyal elkerülhetők a minapihoz hasonló balesetek is. Az építési vállalkozókat rendeletben kellene kötelezni a biztonságosabb megoldásokra még akkor is, ha ezzel az épületfelújítás többletköltséggel járna.

A fővárosban éppen látható most erre egy kiváló példa: az egykori Nemzeti Színház helyén 1926-ban felhúzott, a kor építészetében már kissé idejétmúltnak számító, a boldog békeidők eleganciáját sugárzó díszes palotahomlokzat. A homlokzat mögött anno az ország első, mai értelemben vett plázája bújt meg. Többek közt vasúti jegyiroda, háztartási edényeket forgalmazó bolt, szőnyegáruház, cipőbolt, gyorsfényképészet, kávéház, vendéglő és divatáruház szolgálta a vásárlók kényelmét. Corvin névre hallgatott. A háború után az ország legnagyobb áruházát alakították itt ki, de a homlokzatát doboz formájúra minimalizálták. A mostani átalakítás során a régi palotaforma felújítása folyik – a védőfólián is jól látható. Sokkal több helyen lenne hasonlóra szükség.

Vezető képünkön: védőfólia a homlokzatot idéző mintával. Fotó: jozsefvaros.hu


[fbcomments]