Közérzet · 2022.01.26.

Épül a 8-as és a 82-es közötti átkötő út

Január végén kezdődik, és a tervek szerint az év végére be is fejeződik a 8-as és a 82-es közötti átkötő út építése a sportuszoda mögött.

A tervezett 8229. j. út kialakítása új nyomvonalon történik a 8. számú főút korábban már megépült Budapesti úti külön szintű csomópont északi körforgalmi ágától a 82. számú főút Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet meglévő szintbéli csomópontjáig.

A nyomvonalon két új csomópontot alakítanak ki. Az első a tervezett sportlétesítmények feltáró útjának becsatlakozása az átkötő szakaszba. Itt kialakul egy négyágú csomópont, amelyen a forgalmat egy turbó körforgalom szabályozott körülmények között vezeti keresztül. A 82. számú főút csatlakozásánál szintén egy turbó körforgalom készül a megfelelő kapacitás és minőségi szint garantálása érdekében.


A 8. számú főút és a sportcentrum csomópontja közötti szakaszon 2+1 sávot alakítanak ki. A sportcentrum csomópontját elhagyva 2×2 forgalmi sávú szakasz épül közel 1–1,5 méteres töltésen a 82. számú főútig. A forgalmi sávok 3,25–3,5 m szélességben készülnek. Az épülő szakasz hossza 1083 m, plusz a kapcsolódó turbó körforgalmak csomóponti ágai.

A tervezett átkötés mellett párhuzamosan a sportcentrum turbó körforgalmától egy elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat építenek háromméteres burkolatszélességgel.

A 8. számú főút csomópontjától a keleti oldalon egy 4 méter burkolatszélességű, stabilizált földút épül 886 méter hosszban. Ezen a földúton lesznek megközelíthetőek a keleti oldalon az útkapcsolat szempontjából elzárt ingatlanok. Az összekötő út nyugati oldalán lévő ingatlanok feltárására létesül az F1 jelű, 149 méter hosszú földút.

A projekthez kapcsolódóan a 82. számú főúton burkolatmegerősítést végeznek a Veszprém Aréna körfogalmi csomóponttól a kádártai körforgalmi csomópontig. A megerősítés során a meglévő, 6,9–7 m közötti burkolatszélesség nem változik.

A kivitelezéshez kapcsolódóan több közművezetéket áthelyeznek, és jelentős csapadékvíz-rendezés valósul meg a 82. számú főút csomóponti környezetében.

A kádártai körforgalmi csomópont előtt, a 82. számú főút alatt lévő 15 méter hosszú, 1,50 méter szabad nyílású, leromlott állapotú, téglaboltozatú átereszt elbontják, és helyette új nagyobb vízelvezetési kapacitással bíró keretátereszt alakítanak ki.

Az átkötő út két oldalán kandelábersor épül, helyenként kiegészítve a gyalog- és kerékpárút mellett alacsonyabb fénypontmagasságú közvilágítási létesítményekkel.

A projekt keretében 177 fát és 18 ezer cserjét ültetnek el.

A forgalmirend-változásokról a beruházó NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.

Az átkötő út a sportuszoda mögötti területen épül. Fotó: vehir.hu


[fbcomments]