Közérzet · 2022.03.01.

Engedetlenség már az egyházi iskolákban is

Március első napján két veszprémi középiskola, a Táncsics és a Vetési, valamint országszerte 17 egyházi iskola 137 tanára és 203 támogató kollégájuk csatlakozott az eddig főleg állami iskolákban dolgozó pedagógusok engedetlenségéhez. Tették ezt annak ellenére, hogy följebbvalóik figyelmeztették őket: törvénytelenséget követnek el.

A katolikus és református iskolák tanárai aggódnak a közoktatás állapota miatt. Úgy vélik, diákjaik jövője vész el, ha nem történik változás. Határozott álláspontjuk, hogy a kormány február 11-én megjelent rendelete lehetetlenné teszi alapjoguk gyakorlását.

„A ránk bízottak javát és jövőjét most úgy szolgálhatjuk a legmegfelelőbben, ha keresztény lelkiismeretünk szavát követve csatlakozunk az ország állami és egyházi iskoláiban kibontakozó polgári engedetlenségi akcióhoz” – fogalmazták meg aggodalmukat.


A 44 résztvevő és 136 támogató kollégájuk nem akarta az iskoláját megnevezni, de részt kívántak venni a tiltakozásban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében ez olvasható: „A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben.” A református egyház zsinata pedig „az alkalmazásában álló oktatótól minden esetben a törvények betartását várja el”.

Jól érzékelhető, hogy a kialakult helyzetben, mekkora bátorságra és erőre van szükség az engedetlenségi mozgalomban való részvételhez. Az egyházi iskolák pedagógusait kívánták támogatni hétfőn este hat fővárosi gimnázium képviselői, akik a Kálvin téri templom előtt gyűltek össze. Kollégáikkal közösen olyan változásokért küzdenek, amelyek tanítványaik érdekét szolgálják. Mindehhez az iskolákban szabad légkört és elviselhető munkaterhelést szeretnének. Elfogadható munkabért, hogy egzisztenciális félelemből senki ne hagyja el a tanári pályát. A diákok jövője a tét, nem hagyhatják, hogy generációk ne kapják meg az őket megillető felkészítést.

Ma a veszprémi Vetési Albert Gimnázium 45 tanára és dolgozója nem vette fel a munkát. A lovassys tanárok így viszonozták, hogy múlt héten a vetésis tanárok álltak ki mellettük! Fotó: Katanics Sándor Facebook-oldala

Aki egyszer vetésis volt, az mindig vetésis marad

Egy volt vetésis diák írta ki a legnagyobb közösségi oldalra:

„A mai napon a Vetési Albert Gimnázium tanárai polgári engedetlenségbe kezdtek. Mi, volt vetésis diákok pedig kiállunk mellettük! Mert azok a pedagógusaink, akik harcolnak az alkotmányos jogaikért és a polgári engedetlenség eszközével élnek, megérdemlik elismerésünket, megbecsülésünket és támogatásunkat. Jelen nyilatkozatunkban kiállunk tanáraink és egykori iskolánk minden dolgozója mellett, ahogy ők is kiálltak értünk. Szakmai tudásukkal, egyéni példamutatásukkal olyan értékeket közvetítettek felénk, amelyek alapvetően meghatározóak voltak számunkra, és egy életre szólóan inspiráltak valamennyiünket. Mert aki egyszer vetésis volt, az mindig vetésis marad…”

A vezető képen a tanáraik mellett kiálló vetésis diákok. Fotó: a Vetési Albert Gimnázium Facebook-oldala

Kép forrása: Lovassy

1 Response

  1. Révész Erika szerint:

    Hajrá tanárok, hajrá diákok!

[fbcomments]