Közérzet · 2021.04.02.

Energia- és klímastratégia a megyében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik stratégiai célja az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez.

A klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az erőforrás-hatékonyság növelése valamennyi település számára kihívást jelent. A projekt célja egy Veszprém megyei fenntartható energia és klíma akcióterv (SECAP) elkészítése, melynek hatására a megyében lévő települések SECAP dokumentummal rendelkeznek majd. Ennek eredményeként megjelenik a klímaadaptáció, és a klímaváltozást megelőző szempontok érvényesülnek a településtervezésben.

Az elkészült dokumentumok alapján a települések a fejlesztési elképzeléseik, a helyi szabályozó eszközeik elkészítése során már igénybe tudnak venni egy olyan szakmai alapú dokumentumot, ami a klímaváltozást, az energiafelhasználást is szem előtt tartja.


A projekt helyszíne Veszprém megye.

A megyében eddig egyetlen település sem rendelkezett ilyen akciótervvel. A projektgazda a Veszprém Megyei Önkormányzat, amely konzorciumvezetőként összefogja a 10 fő feletti települések (Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota) dokumentumainak elkészítését is. Veszprém önkormányzata a saját akciótervét ezen projekttől függetlenül, önállóan készítette el.

Az önálló akciótervvel rendelkező települések és az akciócsoportok csatlakoztak a Covenant of Mayors (Európai Polgármesterek Szövetsége) szervezethez és annak vonatkozó programjához.

A projekt eredménye az Európai Unió 11 tematikus célja közül négyhez járul hozzá: az alacsony CO2-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása minden ágazatban), az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés ügyének támogatása), a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása), a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, valamint a munkavállalói mobilitás támogatása).

A dokumentum megléte elősegíti a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiába ((NÉS-2) 2014-2025) foglalt eredmények elérését. A projekt illeszkedik a Nemzeti Energiastratégia 2030, Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, illetve Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott kritériumokhoz.

Az akcióterv teljes szövege itt elolvasható.

(A 2018-ban elkészült veszprémi stratégiát itt olvashatják el.)


[fbcomments]