Közérzet · 2016.02.25.

EMLÉKNAP – Megtörni az önálló gondolkodást

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezett a Fidelitas veszprémi csoportja csütörtök este. A Megyeház téren megtartott rövid eseményen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.  Emlékeztetett, a világban közel százmillió halálos áldozata volt a kommunista diktatúráknak.

Mint fogalmazott, minden családnak van legalább egy története koncepciós perekről, a földek államosításáról, a karhatalmi önkényről, és a történelmi példák mellett ott vannak a megvert emberek, a kisemmizett életek, a menekülésre kényszerített családok.


Úgy vélte, a kommunizmus a 20. század diktatúrája volt, de a 21. században is velünk él. A diktatúrák célja, hogy megsemmisítse az önálló emberi gondolkodást, az érzelmeket, a méltóságot, megtörje és uralja a most élő generációk mellett a még meg sem születetteket.

Beszédében idézte az alaptörvényt, és hangsúlyozta, nem hagyhatjuk és nem is hagyjuk, hogy még egyszer elnyomó diktatúra törje meg a saját és a gyermekeink lelkét. Végül azzal zárta szavait és a megemlékezést, hogy ha szabadság van, akkor mindenre van lehetőség és minden elérhető, éppen ezért a legfőbb kérdés, hogy mire használjuk szabadságunkat: élünk mindazzal, amit apáink hagytak ránk vagy feléljük unokáink jövőjét.

A rendezvény végén a politikusok és civilek elhelyezték koszorúikat és mécseseiket az emlékműnél.

Drahos


[fbcomments]