Közérzet · 2017.02.07.

EMLÉKEZÉS – Marian, niciodata nu te uitam!

Ki ne emlékezne arra a hideg, fagyos februári szombat délutánra, amikor veszprémi szurkolók, gyászolók ezrei indultak el rendezetten, méltóságteljes csendben az Óváros térről a Veszprém Arénához! Ki ne emlékezne az egy héttel korábbi vasárnap reggelre, 2009. február 8-ára, amikor egy ország ébredt döbbenten a tragikus hírre:

Szombatról vasárnapra virradó éjjel a veszprémi Patrióta Lokál előtt halálra késelték a román válogatott és a magyar bajnok MKB-Veszprém kézilabdacsapatának beállóját, a román nemzetiségű Marian Cozmát.”

Ki ne emlékezne a másnap a városba érkező édesapa, Petre Cozma első mondataira: „Összetörtem. Nem tudom, mit higgyek!”

Emlékszünk még a konvojra, mely hazaszállította a 26 évesen elhunyt Păsărilă (Madár) holttestét, emlékszünk a bukaresti temetésre, a meggyötört játékostársak, rokonok, szurkolók arcára.

Emlékszünk az egy héttel későbbi, szinte önkívületi állapotban lejátszott BL-meccsre, amelyet a Veszprém Arénában feketébe öltözött szurkolók „Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!”-kiáltással tombolták végig. Emlékszünk a 28:26-ra, az Ademar León ellen megnyert csatára, melynek végén felszínre törtek az érzelmek. Emlékszünk a visszavonultatott 8-as számú mezre és Mocsai Lajos akkori vezetőedző szavaira:

Megpróbáltunk úgy küzdeni, ahogy illik egy olyan emberért, aki köztünk élt. Cozma erejével, győzni akarásával játszottunk. Egész héten azért küzdöttünk, hogy ebből a mai mérkőzésből ünnep legyen.”

Mindenre élesen emlékszünk, mintha tegnap lett volna, pedig mindez már nyolc éve történt. Azt mondják, hogy csak az hal meg, akit elfelejtenek, de mi itt Veszprémben Niciodata nu te uitam! (Soha nem feledünk!)

Nyugodj békében, Păsărilă, nyugodj békében, Marian!

Nyéki Roland

 [stextbox id=”grey”]A Városi Nyilvánosságért Alapítvány február 8-án, szerdán 17 órára meghívja a veszprémieket a Marian Cozma halálának 8. évfordulója alkalmából tartandó gyertyagyújtásra és néma főhajtásra. A megemlékezés helyszíne a Virág Benedek utca 1. Az eseményen részt vesz Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter képviselő.[/stextbox]

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!