Egyéb · 2016.11.30.

EMLÉKEZÉS – Büszke nők Veszprémben

Az 1956. december 6-i veszprémi néma nőtüntetés 60. évfordulóján, december 6-án, kedden 14 órakor kiállításmegnyitóval egybekötött megemlékezést tartanak.

A Veszprémi Törvényszék alatt lévő Várbörtön kiállítóhelyén (Vár utca 19.) a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Törvényszék és a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület közösen szervezi a Büszke nők Veszprémben című kiállítást és megemlékezést, amelynek a fővédnöke Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. A kiállítást Markó György, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója nyitja meg.

A Büszke nők Veszprémben az 1956. december 6-án városunkban lezajlott néma nőtüntetésnek állít emléket. Ez a felvonulás a két nappal korábbi budapesti eseményhez hasonlóan a felkelésben és szabadságharcban elesettekről próbált megemlékezni, egyben demonstratív kiállás volt azok hazatéréséért, akiket a szovjet hadsereg novemberben magával hurcolt.

A kiállítás megnyitója előtt, 14 órakor az emlékezők megkoszorúzzák a tüntetés Szabadság téri emléktábláját és a Veszprémi Pantheonban lévő emlékkövét. A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 16 órától a törvényszék dísztermében tartja meg szokásos december 6-i rendezvényét: megünnepli a női helytállást, és átadja az elismerő okleveleket, 17 órakor pedig ugyanott a múzeum egy kerekasztal-beszélgetést szervez dr. Kahler Frigyes történész vezetésével, amelyen megszólalnak a korabeli események résztvevői is.


[fbcomments]