Közérzet · 2020.12.19.

EMELNEK VAGY SEM – A kormányrendelet vonatkozik a V-Busz-ra is?

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet szerint a helyi önkormányzatok (vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok) a szolgáltatásaik díján a rendelet hatályba lépése után nem emelhetnek, 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, és a meglévő díjaikat új kötelezetti körre nem terjeszthetik ki – írja a telex.hu.

Ezt abban az esetben nem kell alkalmazni, ha a felek a rendelet hatálybalépése előtt – legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre – megkötött szerződésükben számszerűsíthető módon meghatározták a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelés mértékét a díjfizetési kötelezettséget előíró jogszabály 2020. október 31-ig számszerűsíthető módon meghatározta.

A kormány a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény felhatalmazása alapján rendelte el a módosítást. A rendelet a kihirdetését követő napon lépett hatályba, és 2021. február 8-án veszti hatályát.

Zakar Csaba önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció–Szakszervezet frakció tagja levélben kérte dr. Dancs Judit jegyző állásfoglalását a V-Busz Kft. emelt díjszabásának 2021. január 1-jei hatálybalépésének jogszerűségére vonatkozóan, az említett rendeletben foglaltak figyelembe vételével.

Olvasatomban a hivatkozott kormányrendelet 1. §-a értelmében 2021. január 1-jétől nem lehet magasabb jegyárat/térítési díjat megállapítani a 2020. december 17-én hatályosnál, mivel az emelésre vonatkozó önkormányzati döntés 2020. október 31-e után keletkezett. Kíváncsi vagyok, hogy egyformán értelmezzük-e a kormányrendelet szövegét! – mondta a képviselő.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!