Kék / Közérzet · 2016.01.07.

Elszámolta magát a bérszámfejtés

Frissítve: Az Index kérdésére a Magyar Államkincstár (MÁK) szombaton azt válaszolta, nincs tudomásuk arról, hogy problémásak lennének a közszférában a kifizetések. 

Márpedig január második hetében járunk, és számos közalkalmazotthoz még mindig nem érkezett meg a decemberi járandóságainak hiányzó része. Mint csütörtöki, alább olvasható írásunkból is kiderült, az illetékeseknek sincs fogalmuk arról, mikor lesz teljeskörűen”  használható  a rendszer.


A Magyar Államkincstár  novemberben vezette be az új bérszámfejtő rendszerét, amely rekordidő alatt bedőlt,  így  decemberben több százezer közalkalmazott számolgathatta tanácstalanul a fizetését. Az érintettek még ma sem tudják, mennyivel került kevesebb a borítékba, mert sokan a  bérelszámolást sem kapták meg, vagy ha igen, akkor hibás volt.

Dancsó József, a MÁK elnöke ma az nyilatkozta a távirati irodának, hogy egyenként kivizsgálják”  az állami szférában dolgozók bérelszámolással kapcsolatos  esetleges” panaszait.

2016. 1. 7.

Igyekeztünk utánajárni, hogy a mentőszolgálatnál országos szinten jelentkező bérszámfejtési probléma vajon a kórházi dolgozókat is érinti-e, hiszen novemberben és decemberben az informatikai rendszer átállása miatt több intézményben is előfordult csúszás a bérek utalásában, ami az ünnepi időszakban sok embernek okozott kellemetlenséget.

Horváth Mária, a megyei Csolnoky Ferenc kórház gazdasági igazgatója kérdésünkre megnyugtató választ adott. A kórházban a két ünnep között mindenkinek elutalták a béreket, a pótlékokat és egyéb illetményeket. A szükséges korrekciókat elvégezték és az új év első munkanapjain a korrigált járandóságok utalása is megtörtént. A mentőszolgálatnál most felmerült bérszámfejtési zavar a kórház munkatársait nem érinti – szögezte le az igazgató.

A mentőállomások vezetői ma délelőtt a következő levelet kapták:

Tisztelt Címzettek!

Tájékoztatok mindenkit, hogy a munkába járás költségtérítését egyelőre nem tudjuk a számfejtő rendszerben rögzíteni, mivel a rendszer csak korlátozottan működött az ünnepek között és ezen a héten is. Egyelőre nem kaptunk választ a Kincstártól, hogy mikor lehet teljeskörűen használni a rendszert. Ezért kérem, tájékoztassák a dolgozókat, hogy az útiköltség-térítések kifizetése a jövő héten történik meg. 

December végén derült ki több kincstári reklamáció után, hogy a munkáltató által fizetendő 2% (4%) önkéntes nyugdíjpénztári befizetések nem történtek meg. Egyeztetések folynak a Kincstárral arról is, hogyan és mikor tudjuk ezeket számfejteni és utalni, mindenképpen meg fog történni a november és a december hónap utólagos befizetése. Mivel év végére esett ez az átállás, így sajnos ezeket a befizetéseket már csak 2016. évben tudjuk teljesíteni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kiküldött 2015. évi egyenlegközlő levelekből ez ki is fog derülni, nem fognak az utolsó két hónapra befizetéseket tartalmazni. Kérem, erről is tájékoztassák a dolgozókat.

 Üdvözlettel: 

Országos Mentőszolgálat

pénzügyi osztályvezető


[fbcomments]