Kultúra · 2023.05.12.

ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása

A művészet nem csak folyamat, hanem eredmény is. Nem csak a művész személyiségét összegzi az alkotás, hanem egy környezet kultúráját, annak mítoszait, lelkiállapotát is. Startvonal címmel veszprémi művészek csoportos tárlata nyílt meg a Csikász Galériában. Nagyon különbözőek stílusban, technikában, világlátásban, ismertségben – ami összeköti őket, az a város.

Nem beszélhetünk „veszprémi iskoláról”, de ha mégis találni kell valami közöst, akkor azt mondanám – Hegyeshalmi Lászlóhoz kötődően –, szubtilis játék a formákkal és a színekkel.

veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza korábbi igazgatója nyitotta meg a kiállítást a Csikász Galériában

A geometrikus szellemiség. Ahogy a kiállítás megnyitó beszédében ő maga is elmondta, képzőművészként, a Művészetek Háza korábbi igazgatójaként mentora volt az itt látható új művészgenerációk nagy részének. Ehhez az absztrakt geometrikus felfogáshoz sorolható egy másik markáns, Veszprémből származó alkotó, Somody Péter festő és grafikus, akitől itt most a Mozaik kép I. című rózsaszín–neon akril látható.


veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Somody Péter: Mozaik kép I., akril, vászon

Tizenkilenc fiatal, illetve középgenerációs művész, közülük tizenhárman Veszprémben születtek, öt közülük dolgozott/dolgozik a Művészetek Házában. Jelenleg is itt élnek és alkotnak tízen. Meglepően sokan, tizenegyen tanítanak is, továbbadják a tudásukat – osztotta meg velünk a csoportos kiállítás alkotóinak statisztikáját Hegyeshalmi László.

Áfrány Gábor, a veszprémi művészek kiállításának kurátora a legkülönbözőbb felfogásban alkotókat válogatott be a Startvonalba. A felhasznált technika is sokszínű: festészet, kollázs, print, fotóalapú képzőművészet, fotó, médiaművészet, térinstalláció.

veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Érdeklődők Verebics Ágnes Szúrós maszk című festménye előtt.  A háttérben a festőnő és Péterfy Ábel festőművész

A klasszikus metafizikus festészeti tradíciókhoz kötődik Verebics Ágnes Szúrós maszk című festménye. Szuggesztív magánmitológiáját digitális print formájában is folytatja Mozaik test I-II. című munkáiban. A modern tudat nyugtalansága tükröződik Péterfy Ábel látszólag akvárium nyugalmú festményein is. Csiszér Zsuzsi hatalmas tépett kollázsaiban a káoszon kívül van valami nagyon nőies érzékenység is, realistán erotikus részletekkel. Világunk titkos jeleinek az átstrukturálása kék-szürke felületen.

veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Feltűnő az alkotói felfogások sokszínűsége, szinte mindenfajta törekvés képviselve van

Láthatók itt még továbbá különféle nem festői anyagokat használó művészek is, munkáik olyanok, mint valami széthullott üstökösről leszakadt meteordarabok. Az ember mindig azokkal az anyagokkal, eszközökkel fejezte ki magát, amik a rendelkezésére álltak. Ma ezek közül a legizgalmasabb a videó, az informatika, a multimédia, amit Áfrány Gábor munkája képvisel ezen a kiállításon. Most nyilván a számítógép képernyője az, ami a kőkorszakban a barlang sziklája volt.

veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Várszegi Kata interaktív díszletbábjait nagyon élvezték a gyerekek
veszprémi művészek, ELSTARTOLTAK – Veszprémi művészek kiállítása
Deli Anett Ágyás, akril, vászon

A Startvonalban kiállító veszprémi művészek: Albert Ádám, Áfrány Gábor, Csík Richárd, Csiszér Zsuzsi, Deli Anett, Farkas Imre, Fuchs Tamás, Hatala Péter, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Marton Tamás, Péterfy Ábel, Somody Péter, Szabó Dezső, Tarczy István, Zachar István, Várszegi Kata, Verebics Ágnes. A tárlat június 4-éig tekinthető meg a Csikász Galériában.

Vezető képünkön a Startvonal című kiállítás alkotói. A háttérben Csiszér Zsuzsi és kollázsai (Fotók: a szerző)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]