Közérzet · 2021.09.23.

Elment Veszprém szerelmese, Maróti Rezső

Meghalt Veszprém „utolsó” tanácselnöke, Maróti Rezső. 84 évesen is naponta járta a belvárost, hogy lássa, hol, mivel gyarapodott kedves városa.

Maróti Rezső annak ellenére volt Veszprém egyik kedvence, hogy a megyeszékhelyen sokan tudták: a megyei pártbizottság egyik vezetője volt. Tíz évig irányította a gazdasági bizottságot. Számtalan vitát folytatott a nagyvállalatok vezetőivel. A „mi kutyánk kölyke” volt. A Veszprémi Vegyipari Egyetem olajmérnöki szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a közgazdasági egyetemet. Az akkori körülmények között az igazgatóknak az új mechanizmus egyik képviselőjeként igyekezett meghagyni a szakmai döntések lehetőségét, így aztán párttársaival gyakran keveredett vitába.

1980-ban megválasztották a városi tanács elnökének. Tíz évig, a rendszerváltásig volt Veszprém első embere. Töretlen jókedve, optimizmusa sok kritikus helyzeten átsegítette a várost. A híres tévéfesztivál házigazdájaként szerették a művészek. Humora sok nehéz pillanaton segítette át zsűrielnökként a „betiltandónak” minősített alkotások értékelését.

A vidéki városok közül másodikként Veszprémben helyi tévészerkesztőség kezdte meg működését. Maróti Rezső támogatásával a helyi nyilvánosság kiemelt figyelmet kapott.

A sportolók tűzbe mentek érte, mert nemcsak imádott sportága, a labdarúgás fejlesztéséről gondoskodott, de nem feledkezett meg a többi sportágról sem. Miután maga is focizott, tudta, mennyi kitartásra és szorgalomra ösztönöz a sport. Egyetemista évei után abbahagyta az aktív focit, vizsgát tett. Futballbíróként többnyire a megyei bajnokságok mérkőzéseit választotta, noha az NB I.-ben is dolgozhatott.

A rendszerváltás után közgazdasági ismereteit hasznosította az Országos Kereskedelmi és Hitelbank élén. 1996-tól az Országos Területfejlesztési Tanács megyei titkáraként dolgozott. Az ezredfordulótól a Veszprém Városfejlesztési és Befektetési Részvénytársaságának elnöke lett. 2000-ben Elfelej/te/tett évtized évtizedek címmel könyvben foglalta össze tapasztalatait, Veszprém iránt érzett szerelmét.

A képen Maróti Rezső szinte pont egy évvel ezelőtt egy nyilvános beszélgetésen. Mellette Porga Gyula polgármester. Fotó: Veszprém Kukac archív

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!