Közérzet · 2021.01.05.

ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS – Lefektették a közös kormányzás alapelveit az ellenzéki pártok vezetői

Hat pontban fogalmazták meg a közös kormányzás legfontosabb alapelveit az ellenzéki pártok vezetői, és kedd délután egy online sajtótájékoztatón írták alá a dokumentumot – írja a telex.hu.

Mint fogalmaztak, az ellenzéki pártok sorsdöntő lépésre készülnek, „egy sikeres, felszabadult és szolidáris Magyarországot” fognak megteremteni, ha győznek a 2022-es országgyűlési választásokon.


Szerintük a győzelem technikai feltételeit már lefektették, miután valamennyi ellenzéki párt megállapodott, hogy közös listán, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel indulnak jövőre.

A közös programjuk hat alapértékre épül:

Önmagával békében élő nemzet

Demokratikus jogállam

A jövőbe tekintő kormányzás

Gondoskodó társadalom

Igazságos társadalom

Európai Magyarország

Részletesen a telex.hu-n.

[stextbox id=”grey”]

A pártelnökök tavaly augusztus elején kezdték meg a tárgyalásokat a 2022-es országgyűlési választásokra. Már az első találkozójukon megegyeztek, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

Október elsején megerősítették, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak, és az akkor kiadott közleményükben azt írák, hogy megkezdték a program összeállítását. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelyben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt.

Novemberben már abban is megállapodtak, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, akiről előválasztáson döntenek. Azt ígérték, hogy legkésőbb 2021. október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

A választási törvény módosítása után pedig megegyeztek a pártelnökök, hogy közös listát állítanak, és decemberi találkozójukon elfogadták a Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is.

(Forrás: telex.hu)

[/stextbox]


[fbcomments]