Közérzet · 2022.01.05.

ELLENZÉK – Oktatás, egészségügy, bérek, lakhatás

Bajban kell átvenni az országot! Rekord magas államadósság, infláció, kiürült államkassza és NER-cégek által leuralt gazdaság. Ezekkel a szavakkal jellemzi a gazdaság állapotát az egységes ellenzék.

Nem emelhetnek adókulcsokat, viszont a személyi jövedelemadó rendszerét igazságosabbá kell tenni, mert jelenleg a minimálbér adóterhelése Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban. A baloldali pártok határozottan kiálltak a többkulcsos adók mellett.

Növekvő minimálbér – tiszta közbeszerzések

A magyar bérek már a régióban is a sor végén kullognak. Ezért azt ígérik, hogy az EU-tagállamokkal összhangban bevezetik a kötelező európai minimálbért. Sőt, az átlagos bérszínvonalat az európai átlaghoz akarják közelíteni. Ez szakítás lenne a jelenlegi gyakorlattal, amelyben a versenyképesség alapja az alacsony bér. Kormányváltás esetén olyan béremelési programot vezetnének be a rendőröknek, tűzoltóknak, egészségügyi szakdolgozóknak, amellyel meg lehet állítani a Magyarországról történő elvándorlást.


Felszámolnák a közbeszerzések terén mindent eluraló korrupciót, amelyben 20–30 százalékos túlárazással ezermilliárdokat visznek ki Fidesz-közeli magánzsebekbe. Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez és új antikorrupciós szervezetet alapítanának. Elszámoltatnák a politikusokat, átláthatóvá tennék vagyonukat, vagyonosodásukat.

Gyógyuló egészségügy

Az egységes ellenzék programjának központi eleme, hogy a jelenleginél többet kívánnak fordítani az egészségügyre. Négy év alatt európai szintre emelnék a költségvetésből az egészségügyre fordított kiadások arányát, ami évente 1–1,2 ezer milliárd forint pluszpénzt jelentene az ágazatnak.

Eltörölnék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A már végrehajtott béremelés megmarad, sőt, azt ígérik, még növelni is fogják. A szakdolgozók fizetését külön is javítanák. Ismét önálló egészségügyi minisztériumot állítanának fel. Azt szeretnék, hogy mindenkinek biztosítsák az egészséghez való jogot, és hogy ne kényszerüljön senki magánrendelőbe csak azért, hogy európai szintű ellátáshoz jusson. A hatékonyság növelésével és jobb szervezettséggel jelentősen csökkentenék a kórházi várólistákat. Megelőzéssel, korai felismeréssel javítanák a daganatos betegek gyógyulási esélyeit. Ennek érdekében államilag fizetett szabadnapot adnának a szűrővizsgálatokhoz.

Szabad oktatás

Az oktatásban első lépésként nagyarányú egyszeri béremelést ígérnek a pedagógusoknak, ezután pedig fokozatos, kiszámítható és tényleges jövedelemnövekedést. Pótlékot adnának a halmozottan hátrányos térségekben sajátos nevelési igényű diákokat oktató tanároknak. Ígérik, hogy érettségiig minden fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehet, továbbá ingyenes első diplomát kaphat. Visszaállítják a szabad tankönyvválasztást, új alaptantervet írnak, a tankötelezettségi korhatárt pedig visszaemelik 18 évre. Olyan modern iskolákat hoznának létre, amelyekben a készségek fejlesztése, a kritikai gondolkodás, a kreativitás és a csapatmunka a fő szempont. Ez lényegében az „északi modell” lenne. Ennek jegyében az iskolákat visszaadnák a helyi önkormányzatoknak, csökkentenék a diákok és pedagógusok leterheltségét. Rugalmasabb tantervi szabályozást szeretnének, ami nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és a tanároknak. Az alapítványokba kiszervezett egyetemeket visszaszerzik a köz javára.

Szociális fordulat

Az ellenzék szociálpolitikai alapvetése, hogy a kormány gazdaság- és társadalompolitikája megbukott. Egekben az infláció, elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül. A szociális fordulat egyik alapjaként megemelnék a családi pótlékot, szociális bérlakásépítést, panel- és gangfelújítási programot indítanának, és nagyobb összeggel támogatnák azokat is, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Az egységes ellenzék lakhatási támogatási rendszert hozna létre, és újraindítja a lakáscélú előtakarékossági programot. Határozatlan időre felfüggesztenék a devizahitelesek kilakoltatását, és kártérítési alapot hoznának létre a hitelkárosultaknak. Kiszélesítenék a családi csődvédelem intézményét, visszavezetnék a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást. Ötven százalékkal emelnék a szociális dolgozók bérét, illetve növelnék az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét.

Forrás: helyben.hu

Fotó: gettyimages.com


1 Response

  1. 2022.01.06.

    […] pont erről olvashattak a […]

[fbcomments]