Közérzet · 2020.09.22.

ELLENSÚLY – Két világ határán

Megjelent az Ellensúly, az Ökopolisz Alapítvány közéleti folyóiratának legújabb száma. A 2020/1-2. összevont szám tartalmában is tükrözi, hogy két világ határán állunk. A Covid-járvány politikai és etikai dilemmáival foglalkozó írások mellett a koronavírus előtti „eredeti” szerkesztői szándékok sem vesztettek időszerűségükből, így a gazdaság működése és az ökológiai szempontok összhangba hozása különösen nagy súlyt kap a kiadványban, miként az is, mi lehet ma a szuverenitás értelmezési tartománya.

Bándi Gyulával, a jövő nemzedékek szószólójával is készült interjú az Ellensúly 2020/1-2. összevont számában. A hivatalvezető beszélt az eddig elért eredményekről, a kormányzati döntésekkel szembeni felszólalásairól és arról, hogy egy éles kritika miatt ő nem mozdítható el a pozíciójából.
– A környezetpolitikáról lassan elmondhatjuk, hogy előnyére változik, és egy kicsit javul a minősége – mondja többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. – Nagyon fontos megértenünk, hogy az emberek jelentős részére hatással van a politika, befolyásolja a döntéseiket és a prioritásaikat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a vele szembeni ellenérzések és bizalmatlanság ellenére a politika még mindig nagyon hatékonyan képes edukálni. Az ellenségképekre alapozott identitások politikai rendszereket képesek legitimálni. A környezetvédelem az elmúlt évtizedekben mindig képes volt beazonosítani azt a rossz fogyasztói szokást vagy ökológiailag fenntarthatatlan döntést, ami ellen tiltakozni kell. A zöld ügyek jól illeszthetők a politika aktuális ritmusába, és minden szereplő kénytelen felvállalni álláspontja okait. A hazai környezetvédelmi problémákról szóló politikai diskurzus egyre inkább meghatározhatja a választói attitűdöket. A populizmusnak tehát sajátos kapcsolódási pontjai lehetnek a környezetpolitikával, ami szigorúbb szabályozást és fegyelmezettebb fogyasztást is eredményezhet. Leegyszerűsítve: a környezetvédelmi kérdések illeszkednek az ellenségképek közé, amelyekkel szemben harcolni kell.


Az Ellensúly megvásárolható az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.), és megrendelhető az Ellensúly weboldalán.

 


[fbcomments]