Egyéb · 2021.06.10.

Elköltözik a várból az érseki hivatal

A Veszprémi Püspökség – 1993 óta érsekség – ezeréves története során, saját elhatározásból most költözik el először a várból. Az érsekség központi hivatala a Boldog Gizella Szemináriumban működik majd.

Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az érseki hivatal ideiglenesen elköltözik a várból.

Dr. Udvardy György érsek a költözés kapcsán ezt mondta:

Az elmúlt hónapokban a szerződés aláírását követően nagyon komoly előkészítő munkálatokat végeztünk a tervezőkkel, a kutatókkal és a restaurátorokkal együttműködve. Ezeknek a munkáknak az eredményeként már javában folyik a fő terv nyomán az egyes épületek tervezési munkálatának a lezárása a funkciók pontos megjelölésével. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy az egyházmegye hivatala és a főbb szervezetei ne a várban végezzék a munkát. Nem könnyű döntés ez, és szokatlan is mindannyiunk számára, hiszen a török idők óta nem fordult elő, hogy a püspök ne a várban lakott volna. Mintegy két esztendőre van szükség ahhoz, hogy a jelentős épületek felújítása-beruházása megtörténjék.

Az építkezés folyamatáról szeretnénk tájékoztatni a város és az egyházmegye lakóit, valamint a paptestvéreket is. Időről-időre szervezünk majd regisztráció alapján igénybe vehető túrákat, amelyeken az építkezés egyes fázisait szakemberek vezetésével lehet megtekinteni. Mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy szakszerűen és átfogóan igyekszünk a rendelkezésre álló időben ezeket a gyönyörű ősi, történelmi értékeket megújítani, használhatóvá tenni. Reményeink szerint ez nem csak az Európa Kulturális Főváros idejére fog jószolgálatot tenni, hanem az egyházmegye és a város életének elkövetkező pár évtizedére is meghatározó jelentőséggel bír.

Az érsek nyilatkozata teljes egészében megtekinthető, elolvasható ezen a linken. Ebből az épületből költözik el az érseki hivatal. 

Fotó: Veszprémi Érsekség

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!