Közérzet / Életmód · 2015.12.22.

Elkészült az onkológiai központ

Lenyűgöző, futurisztikus, ultramodern – nehezen találni szavakat a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban hétfőn bemutatott új onkológiai központra. A fejlesztési projekt hivatalos zárására meghívott szakemberek és újságírók végigjárhatták az új épület valamennyi szintjét, és meggyőződhettek róla, hogy a közép-dunántúli régió daganatos betegeinek ellátására megépült onkológiai centrum nemzetközi összehasonlításban is a legmagasabb színvonalat képviseli.

Dr. Rácz Jenő elmondta: az elmúlt években összesen 11 milliárd forintos fejlesztés zajlott le a megyei kórházban

Dr. Rácz Jenő beszélt a kórházi fejlesztésekről

Dr. Rácz Jenő főigazgató főorvos egy lírai hangütésű történettel világított rá, hogy álmodozni nem elég, a betegek gyógyulása érdekében az álmokat meg is kell valósítani. Veszprémben ez sikerült, hiszen az elmúlt években összesen 11 milliárd forintos fejlesztés zajlott le a megyei kórházban, amelynek egyik, talán leglátványosabb és leginkább hiánypótló eleme az onkológiai központ létrehozása és az egységes regionális onkológiai ellátóhálózat kialakítása.


A kórház klinikai onkológiai osztálya több mint harminc éve működik. Kezdettől fogva alkalmazták a daganatsebészetet és a kemoterápiát, ám sugárkezelésre csak a régión kívül volt lehetőség. A régi szülészet helyén felépült központ alagsorában mostantól egy korszerű CT-berendezés segíti a besugárzástervezést, a kezeléseket pedig két lineáris gyorsítóval végzik. Utóbbiak sci-fibe illő megjelenése ámulatba ejti a laikusokat, technikai paramétereik viszont ennél sokkal többet mondanak a szakemberek számára: a veszprémi kórházban olyan csúcstechnológia szolgálja a betegeket, amire joggal lehetnek büszkék az álmok megvalósítói. Az eddigi 30 ágyas osztály 62 ágyasra bővült, a kúraszerű kezelések egy 12 ágyas speciális kezelő- és megfigyelőegységben történnek. A tetőn mentőhelikopter-leszállóhelyet alakítottak ki.

Dr. Hornyák Lajos, a klinikai onkológiai osztály vezető főorvosa

Dr. Hornyák Lajos, a klinikai onkológiai osztály vezető főorvosa

A vendégeket dr. Hornyák Lajos, a klinikai onkológiai osztály és dr. Cselik Zsolt, a sugárterápiás osztály vezető főorvosa kalauzolta végig az új létesítményben. Az ötszázezres vonzáskörzetű onkológiai centrum, valamint a konzorciumi partnerségben közreműködő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben kialakított 490 négyzetméteres diagnosztikai szárny 2,347 milliárd forint uniós és állami támogatással, valamint a megyei önkormányzat és a magyar állam által biztosított 1,925 milliárd forintnyi önrésszel, összesen 4,273 milliárd forintból valósult meg – sorolta a számszerű adatokat dr. Czinkotay Frigyes projektmenedzser. A centrum a használatbavételi és működési engedélyek beszerzése után, körülbelül hat hét múlva kezdheti meg a működését.


[fbcomments]