Életmód · 2020.12.01.

ÉLJENEK A MÉHEK! – Antibiotikum helyett mézet

A méz egyes esetekben hatékonyabb az antibiotikumnál. Rendkívül gyorsan enyhíti a megfázás tüneteit, különösen a köhögést.

Nagyanyáink régi jó tanácsa: ha fáj a torkod, igyál mézes teát, kanalazzál mézet! Őseink évszázadokkal ezelőtt tudták, hogy a méznek számtalan jótékony hatása van, többek közt a megfázás tüneteit is enyhíti. Már az ókori egyiptomiak és görögök is előszeretettel alkalmazták.


Felső légúti fertőzésekre az orvosok általában antibiotikumot írnak fel. Csakhogy ez a gyógymód az esetek nagy részében hatástalan, ugyanis ezeket a megbetegedéseket nagyobbára vírusok okozzák. Viszont amikor a méz vízzel találkozik, hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szövetekkel együtt a baktériumokat is feloldja. Ha ez nem lenne elég, savas PH-ja ugyancsak a baktériumok eltávolítására szolgál.

A méz, amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges. Kalcium, vas, magnézium és B-vitaminok gazdagon megtalálhatók benne, egyes fajták (pl. fenyő) még több ásványi elemben bővelkednek. Ezáltal kedvezően hat az izomzat, a szív, az emésztés működésére, serkenti a vérkeringést, és vérnyomáscsökkentő hatása is van, sőt, fertőtlenítésre is alkalmazható.

A méz sokkal hatékonyabb és kevésbé káros a szokványos gyógyszereknél, továbbá nem vált ki rezisztenciát a mikroorganizmusokban” – állapították nemrégiben megjelent tanulmányukban az Oxford University Medical School kutatói. Csakhogy a jóból is megárt a sok: magas kalóriatartalma miatt csínján kell bánni vele!

keret

Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban jól ismerik: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házipatikák szerves része volt. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai garantálják, mondják a szakemberek.

forrás: www.webbeteg.hu, https://magyarmezogazdasag.hu/, The Guardian online

Összeállította Lebán Csenge


[fbcomments]