EKF · 2021.07.27.

Elindult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program podcastje

2023 podcast célja, hogy végig kísérje az utat, amellyel Veszprém és a Bakony-Balaton régió az európai figyelem középpontjába emelkedik és bemutassa a programokon és projekteken dolgozó alkotóközösségeket. A podcast ebben az esetben nem csak egy online adássorozat, hanem egy mentor program is, aminek keretein belül helyi fiatalok ismerkedhetnek meg az adáskészítés fázisaival. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program elérkezett abba a fázisába, hogy a bemutatkozhassanak azok a projektek, amik eljutottak a megvalósítási szakaszba. Érdemes tehát megnyomni a „követés” gombot a Spotify-on, hiszen az adásokból kiderül majd, hogy mi történik Veszprémben az UNESCO ’Zene városa’ cím elnyerése után, hogyan formálhatják a város húszezeres lakótelepének lakosai a környezetük fejlesztését, de megtudhatjuk azt is, hogyan szerveződnek „Kulthálóvá” a Bakony-Balaton régió összművészeti bázisai. 

A VEB2023 podcastek először a Spotify-on, majd kicsit később az Apple és Google felületén heti rendszerességgel jelennek majd meg, hosszabb tudósítások és interjúk, valamint néhány perces magyarázó anyagok, rövid hangulatbeszélgetések formájában. Az adássorozat felelőse Gellért Gábor, aki eddigi, több mint 20 éves rádiós munkássága során hozzájárult többek között az Est FM, a Radiocafé és Neo FM sikereihez is.

Az első adás Can Togay Jánossal, a VEB2023 művészeti és kreatív főtanácsadójával készült a program jelenről és jövőről. Arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program nem csillogó és 2023-ban gyorsan elpukkanó fesztiválokat akar létrehozni, hanem egy erős, innovatív térségét, amely szívesen látja majd az idelátogató vendégeket, és sok innovációval lép a 2024-es évbe. 

Az első podcast mellé készül egy 10 percnél rövidebb miniportré is, amiben Can Togay életének néhány fontos epizódját villantjuk fel: közös színpadi jelenlétét Halász Péterrel, diákéveit Fábri Zoltánnal, filmszerepét Isabelle Hupert-rel. Can török származású, Budapesten született és itt kapta meg filmrendező diplomáját. Felesége félig finn, így sokáig élt vele szülőhazájában, majd Párizsban és később Berlinben is. Mesél kedvenc városairól, és régi-új otthonáról, Felsőörsről.

A mentorprogramként is funkcionáló podcast sorozat helyi, fiatal tanulni vágyó önkénteseket is bevon a munkába, elsősorban a 17-22 éves korosztályból. A VEB2023 és a „modern rádiózás” iránt érdeklődőket – szakemberek előadásain, beszédtanár óráin és rengeteg gyakorlati feladaton keresztül – vezetik be a médiamunka alapjaiba. A mentorprogram célja, hogy 2023-ra, helyi fiatalok láthassák el az Európa Kulturális Fővárosa program médiafeladatainak egy részét. A jelentkezési felhívás augusztus első napjaiban jelenik a podcast és a VEB2023 közösségi média felületein. 

A 2023 podcast felületei: 

Spotify: https://open.spotify.com/show/5IIJvTmnerrpkkZpzbqRJv

Facebookhttps://www.facebook.com/2023podcast/

Websitehttps://veszprembalaton2023.hu/oldal/2023-podcast

Kép forrása: BALINT KOVACS

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!