Aláírás rövid / Kék / Életmód / Tech · 2015.09.03.

Eligazító piktogramok szülőknek

A videojátékok csomagolásán látható piktogramok alapján  a szülők tájékozódhatnak arról, hogy a gyermekük játéka korhatáros-e és mi a tartalma. Európában egységesen ezeket a piktogramokat használják a tartalom minősítésére. A segédletet a legnagyobb közép-európai online kutatóintézet, a Gemius tette közzé hírlevelében.

Mikor gondolhatjuk úgy, hogy egy videojáték megfelelő a gyermek számára, és mikor tiltsuk el egy adott játéktól?  – teszik fel a kérdést a kutatók a szülők helyett is, akiknek többsége ugyanis csak annyit lát, hogy gyermekük naponta több órát is eltölt egy-egy játékkal, de ismeret hiányában nem tudják, hogyan viszonyuljanak ehhez a tevékenységhez.


Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy a szigorú eltiltás csak lázadásra készteti a gyermeket, aki valamilyen úton-módon biztosan megtalálja a módját, hogy a „tiltott” hobbit űzhesse. A különböző korú gyerekek eltérő mértékű odafigyelést igényelnek. A kisebb gyerekekre jobban oda kell figyelni, míg egy 16–17 éves kamasz nagyobb önállóságra vágyik.
A Gemius szakemberi arra ösztönzik a szülőket, ítélkezés helyett ismerjék meg azokat a játékokat, amelyeket a gyerek szeret. Tanuljanak ők is, tájékozódjanak, mert nagyon sokféle játéktípus létezik, pl. stratégiai, szimulációs, akció, kaland, szerepjáték, sport stb.

A videojátékok csomagolásán látható piktogramok alapján is tájékozódhatunk, alább látható egy segédlet, Európában egységesen ezeket a piktogramokat használják a tartalom minősítésére.

unnamed


[fbcomments]