Közérzet / Életmód · 2016.04.16.

ÉLETMÓD – Együtt az egészség útján

Sokan voltak, és aki nem volt ott, igazán sajnálhatja, mert az egészség útját járva érdekes, hasznos és ízekben is gazdag órákat tölthetett volna el tegnap a Lovassy gimnáziumban. A Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület a városi önkormányzattal és a megyei kórházzal karöltve harmadszor rendezte meg Az egészség útja elnevezésű, egész napos programsorozatot, amelyre idén is sokan ellátogattak.

A tornacsarnokban Némedi Lajos alpolgármester, Leitold László egyesületi elnök és dr. Gécs Sándor osztályvezető főorvos köszöntőszavai után rövid ismeretterjesztő előadások követték egymást zömmel az urológia témaköréből, a kórház orvosainak és szakdolgozóinak előadásában. Sokan figyelték érdeklődéssel Szalontai Árpád, a Veszprém megyei mentőszervezet főápolójának újraélesztési bemutatóját is. A szakember elmondta, hogy az utcán, hirtelen szívhalál következtében összeeső embernek a túlélés egyedüli esélyét az jelenti, ha van, aki az első 3–4 percben megkezdi az újraélesztését. Oda merünk menni? Tudjuk, hogyan kell csinálni? Váratlan helyzetben, pillanatok alatt kell eldöntenünk, hogy minden bátorságunkat összeszedve teszünk-e valamit. És ez néha sokkal nehezebb, mint öt-tíz percen át – amíg a mentő megérkezik – folyamatosan végezni a mellkasi kompressziót. A vállalkozó kedvűek felnőtt és csecsemő babán is gyakorolhatták a reanimációt – ha úgy hozza az élet, remélhetőleg lesz majd bátorságuk alkalmazni a tanultakat.

Gasztronómiai élményekkel gazdagította az ingyenesen látogatható rendezvényt a Bakony Gaszt Zrt. standja, ahol a korszerű táplálkozás jegyében készült ételeket lehetett megkóstolni. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. ínycsiklandó szarvaspörkölttel, friss kenyérrel, káposztával töltött almapaprikával járult hozzá a szombati ebédhez. A gyorsan kiürülő tányérokból ítélve a szarvashúst is nagyon egészségesnek találhatták a vendégek. Reider Ferenc optikus pultjánál látásvizsgálat és tanácsadás zajlott, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai különböző szűrővizsgálatokat végeztek. Az emlőbetegeket, gyógyultakat és támogatóikat tömörítő Fagyöngy Egyesület, valamint a Lélektér Alapítvány standjain hasznos tanácsokat, információkat kaphattak az érdeklődők és lehetőség volt véradásra is.

Délután a Hangvilla adott helyet dr. Zacher Gábor toxikológus előadásának. Ez a program már belépődíjas volt, akárcsak az esti jótékony célú előadás a Petőfi Színházban. A két rendezvény bevételéből a megyei Csolnoky Ferenc kórház urológiai osztálya számára egy ultrahangos berendezést vásárolnak a szervezők.


[fbcomments]