Közérzet · 2019.02.21.

ELÉRHETETLEN? – Társadalmi igazságosság

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben nyilvánította február huszadikát a társadalmi igazságosság világnapjává. A 2007-es határozatban a szegénység elleni küzdelemre és a tisztességes munkát mindenki számára lehetővé tételére hívták fel a tagállamokat.

A jeles nap az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását célozza, illetve a különböző társadalmi igazságtalanságokkal szemben hivatott felvenni a harcot.


A társadalmi igazságosság magában foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyek célja az emberek közötti valódi egyenlőség, tisztelet, méltányosság megteremtése. Fontos, hogy az emberek minden csoportjának joga van a társadalom életében való egyenlő és számára méltányos részvételre, jóllehet a társadalmak esetében igen gyakran figyelhető meg a bizonyos csoportokat, például a nőket, betegeket, gyerekeket, etnikai kisebbségeket érintő szisztematikus, rendszeres diszkrimináció.

A társadalmi igazságosság hatására olyan társadalmi változások indulhatnak el, amelyek növelik az egyenlőséget, a biztonságot, a részvételi lehetőségeket és elősegítik az egyén fejlődését is. A társadalmi igazságosság szavatolható egyéni, helyi, nemzeti és globális szinten is. Fontos jellemzője, hogy szinte elválaszthatatlan az Egyetemes Emberi Jogok eszméjétől.


[fbcomments]