Aláírás mini / Közérzet · 2016.02.04.

ÉLELMISZERLAVINA – Vetőmagokra lehet pályázni

Február 18-áig várják önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek pályázatait a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A nyertes pályázók (Magyarországon bejegyezett, jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet, oktatási intézmény és önkormányzat) több százezer forint értékű zöldségvetőmaghoz juthatnak, amelyből közösségi termelést indíthatnak a földjeiken.

– A programba olyan saját vagy bérelt földterületekkel rendelkező pályázókat várunk, akik vállalják, hogy a vállalatunk által felajánlott zöldség, többek között burgonya, paradicsom, paprika, hagyma, cukkini vetőmagját elvetik, gondozzák, betakarítják, majd a terményt nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek adják – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. –  A támogatott pályázók nagy része hátrányos helyzetű térségekből kerül ki, ahol kevés a munkalehetőség. Az Élelmiszerlavina program nyertesei a termelésbe is bevonják a rászoruló embereket, akik így tapasztalatokat szereznek a kerti munkákban. Az elmúlt években többen ennek hatására kezdték el ismét művelni területeiket, ezt mindenképpen fontos eredménynek tartjuk a tényleges támogatáson túl.


Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: a kiválasztott szervezetek támogatásának mértékét elsősorban a felajánlott földterületük és termelési kapacitásuk, valamint a támogatni kívánt rászorulók száma alapján állapítják meg. A Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból egy pályázó akár félmillió forintos vetőmagcsomagot is kaphat márciusban. A pályázaton részt vehet minden, Magyarországon bejegyezett, jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet, oktatási intézmény és önkormányzat. A megvalósításba egyéb szervezeteket, például helyi cégeket, egyházi szervezeteket is bevonhatnak.

A program keretében tavaly százhetven tonna terményt takarítottak be 52 önkormányzat és nonprofit szervezet földjein. A termés 14 ezer nehéz sorsú emberhez került. Az Élelmiszerlavina elindulása óta – hat év alatt – eddig már 115 ezren kaptak segítséget.

(A program pályázati kiírása itt tekinthető meg.)


[fbcomments]