Közérzet · 2019.09.23.

ELEGÜK VAN! – Folytatódik a demonstráció a szeméttelep bezárásáért

A királyszentistváni hulladékkezelő bezárásért tüntetnek a környékbeli települések civiljei Veszprémben. Ma reggel sokkal többen voltak, mint az elmúlt kedden, ami érthető: azóta tudomásukra jutott, hogy a telep működési engedélyét nemrég 2031-ig meghosszabbította az eljáró hatóság, lehetővé téve évi 50 ezer tonna(!) települési szennyvíziszap befogadását is.

Erről itt írtunk.


A demonstrálók elszántak és kitartanak. Állítják, nem csak a saját legszűkebb környezetükért, de a Balatonért és a veszprémiekért is küzdenek. Egy hónapon keresztül, a hét minden munkanapján, egyelőre reggelenként tartanak félpályás forgalomlassító megmozdulást a Kossuth iskola előtt, ám a rendőrségi engedélyük ezt a délutáni órákban is lehetővé teszi. Ma hét órától fél tízig csaknem ötven autó sorakozott fel az említett útszakaszon, de jelentősebb járműtorlódást nem okozott a megmozdulás.

Soós Gábor, az egyik szervező portálunknak elmondta, hogy eljárásjogi szabálytalanságokra hivatkozva legkésőbb holnap fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen. Több furcsaságra is felhívta a figyelmet. A határozatot szeptember 10-én még ügyintézőként jegyző hivatali alkalmazottat a múlt héten már nem érte el, azt a tájékoztatást kapta, hogy a munkaviszonya időközben megszűnt. Így senki nem volt a kormányhivatalban, akitől informálódhattak volna egyebek között arról, hogy az ügyfélkörbe bejelentkezettek miért nem értesültek a telep működési engedélyének tartalmi és határidő módosításairól.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere Czaun Jánoshoz, a hulladékkezelési szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok társulásának elnökéhez irányította őket, de ahogyan eddig, tőle most sem kaptak őszinte válaszokat. Csütörtökön délután fognak asztalhoz ülni az illetékesekkel, de üres ígéretekkel már nem érik be, az elmúlt évek során abból volt elég.

A demonstráció felfüggesztését csak abban az esetben vesszük fontolóra, ha a bezárás ügyében érdemi lépések történnek – jelentette ki határozottan Soós Gábor.


[fbcomments]