Közérzet · 2018.03.24.

ELEFÁNTYUK-DÍJ – Utolsóként, de az elsők között

Huszonnyolc hónap, huszonnyolc név, huszonnyolc lap egy képzeletbeli könyvben (tényleg, tán meg is kéne írni egyszer…). Az Utas és holdvilág antikváriumban felkerült az utolsó névtábla is a CD-tartónak született, ki tudja, hol, mennyi időn át vándorló, végül Veszprémben jelképpé és vándordíjjá átlényegült elefántfigura lábára.

Utolsóként, de érdemük szerint az elsők között Molnár Sándor és Pfitzner Zoltán, mint Molnár–Pfitzner Duó vehette át az idomtalan jószágot Süle Zsolttól és Trócsányi Gergőtől, az előző hónap díjazottjaitól.


Az Arany Elefántyuk Vándordíj történetéről itt írtunk korábban, a baráti és szellemi közösséget alkotó társaság minden hónap huszonharmadikai találkozóiról is rendszeresen beszámoltunk. Pontosan huszonnyolc bronztáblácska fért el az elefánt lábain, de az „elefántyukok” már a folytatáson törik a fejüket. Természetesen ez után is havonta összejönnek, mert nincs jobb annál, mint tartozni valahová. Szeretnék magukat nagyobb nyilvánosság előtt is megmutatni, felkínálni Veszprémnek mindazt az értéket, amit egyenként és közösségként képviselnek. Mivel az elefántszobor vándordíjként tovább már nem adományozható, annak kicsinyített bronzmásolatával évente egy, arra érdemes személyt szándékoznak kitüntetni. Sőt, ha már „tyuk”, legyen csibe is, egy fiatalokat pártoló elképzelés is megfogalmazódott. A könyv tehát íródik tovább, és az új fejezet még izgalmasabbnak ígérkezik.

 [stextbox id=”grey”]

Molnár Sándor a veszprémi Utas és holdvilág antikvárium Gizella-díjas tulajdonosa. Könyvesboltja az évek során a város egyik kulturális központjává vált. Író-olvasó találkozók, előadások, irodalmi és zenei estek szervezője, lebonyolítója, házigazdája, akihez a hétköznapokon is jó betérni és elüldögélni kicsit az álló időben.

Pfitzner Zoltán lovassys diákként került Sümegről Veszprémbe. Kiváló grafikus, könyvillusztrátor, kiállításrendező, a Liszt Ferenc Kórustársaság oszlopos tagja, az öreg autók, a vagány motorok és a rock and roll szerelmese. Nem utolsó sorban pedig kezdettől az Arany Elefántyuk Társaság egyik húzóembere.

[/stextbox]

Az utolsó díjátadóra sokan eljöttek, volt ünnepi torta, jóféle borok és szokás szerint remek hangulat, jó beszélgetések.

Végül álljon itt az Arany Elefántyuk Vándordíjasok teljes névsora: Debreczeny Zoltán, Tóth Loon, dr. Herth Viktória, Hegyeshalmi László, Brassai Zoltán, Benczédi Sándor, Kováts Péter, Horváth Lajos, Praznovszky Mihály, Módri Györgyi, Ács Anna, dr. László Péter, Bozsik Péter, Rock Kanok együttes, dr. Ságodi László, Kvári Sinkó Zoltán (posztumusz), Fenyvesi Ottó, Baumann Béla, Botár Attila, S. Bonnyai Eszter, Lugossy László, Krámer György, Reider László, Kovács Attila, Oravecz Edit, Sümegi Elemér, ÉSTE Formáció (Süle Zsolt és Trócsányi Gergő), Molnár-Pfitzner Duó (Molnár Sándor és Pfitzner Zoltán).

A galéria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.


[fbcomments]