Közérzet · 2017.11.24.

ELEFÁNTYUK-DÍJ – Most már van egy csapat, ahová tartozom

A veszprémi születésű Kovács Attila zeneszerző vehette át az Utas és holdvilág antikváriumban az előző havi díjazottól, Reider Lászlótól az Arany Elefántyuk-díjat.

Az Utasban ismét szép számban összegyűltek az eddigi díjazottak és barátaik, hogy megünnepeljék a novemberi kitüntetettet, Kovács Attila zeneszerzőt, a Börtönmusical, a Gizella rockopera és a Kinizsi Pál musical zenéjének megalkotóját, akiről a veszprémiek keveset hallottak az utóbbi időben.


Nagyon meg lehet szokni, az ember szívéhez nő – mondta széles mosollyal Reider László optomuzsikus, kezében a szépnek igazán nem mondható, de mára nagy presztízzsel bíró Arany Elefántyukról. – Ez egy csodatyuk! Megtiszteltetésnek éreztem, hogy nálam volt egy hónapig. Itasd majd, de ha itatod, neked is kortyolnod kell, mert ökör iszik magában!

Molnár Sándor antikvárius hangsúlyozta:

Kovács Attilát az utóbbi években kissé háttérbe szorította a város, de most köztünk van, és itt a helye, mert nagyon sokat tett Veszprémért.

A díjazott kissé meghatottan vette kezébe a tyukot.

Szinte minden jelenlévőt ismerek – szólalt meg Kovács Attila. – Szeretném kihangsúlyozni: Molnár Sándor érdeme, hogy útjára indította a díjat, és nagyon szépen köszönöm mindenkinek. Úgy hallottam, esetemben egyhangú döntés született, ami különösen értékessé teszi számomra ezt az elismerést. Most már van egy csapat, ahová tartozom, és teljes odaadással szeretnék részt venni ennek a csapatnak a további életében! Az eddigi díjazottak névsora büszkeséggel és tisztelettel tölt el. Volt értelme az eddigi munkámnak, örülök, hogy valamit tudtam adni a szülővárosomnak!

[stextbox id=”grey”]

Kovács Attila (1953) eddigi zenei életútja

1960–1970 alapfokú zeneiskola: Csermák Antal Zeneiskola, zongora, tanár: Káténé Lantos Magda

1974–1976 továbbképző fokozat, Csemák Antal Zeneiskola, zongora, tanár: Káténé Lantos Magda

1979–1982 jazz-tanulmányok, zongora, Gömbös Károly

1982, előadóművészi működési engedély, Budapest

1983–1990 zongorista, Nyugat–Európa különböző országaiban

1991–1992 Die Kleine Komödie Hamburg, zeneszerző

1992–2000 Petőfi Színház, zeneszerző (Börtönmusical, Gizella rockopera, több mesemusical és egyéb kompozíciók)

1997 Gizella-díj

1997. augusztus 20. – A Gizella rockoperát bemutatja a tv2

2001-től szabadúszó, egyéni vállalkozó

2000 Veszprémi, D-dúr (millenniumi) mise kamarazenekarra, vegyes karra, négy szólóénekre, Szent Mihály Bazilika, Mendelssohn Kamarazenekar, Liszt kórus, karnagy: Kollár Kálmán

2001 Pannon Várszínház számára Kinizsi Pál musical

2003 a Veszprémi mise bemutatása Louvain-La-Neuve-ben (Belgium), három belga kórus és a Mendelssohn Kamarazenekar, valamint szólisták közreműködésével, vezényelt: Kováts Péter

2000–2016 között kompozíciók számos veszprémi eseményre (Európai Uniós csatlakozás, Koma-kút avató, Szent Miklós-szeg avató), a Mendelssohn Kamarazenekar számára kompozíciók, zenei átiratok (a zenekar első farsangi koncertjén zongoristaként közreműködés), tárlatokon, irodalmi esteken szóló zongora, zongora-improvizációk

2013 Evolúció a zenében, zenetörténeti előadás a VEAB-székházban, zongora

Szólóalbumok (zongora): Utazás, CD (1997), Veszprémi mise, CD-album (2003), Veszprémi mise három tételben zongorán, dupla CD-album (2009), egyéb albumok: Börtön musical (1993), Gizella rockopera (1995), Kinizsi Pál musical (2002).

[/stextbox]

A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.


[fbcomments]