Közérzet · 2019.03.27.

EKF2023 – Ez a projekt a város és a magyar kormány vállalása

Az Erzsébet Nyugdíjasklub és a Zonta Club veszprémi szervezete meghívta a Március 15. utcai klubkönyvtárba Mészáros Zoltánt, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatóját, és megkérdezte tőle: mi lesz a mindennapi haszna annak, hogy Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz.

Mit fogunk csinálni 2023 január elsejétől december végéig? – szegezte a vendég mellének a kérdést Ványa Magdolna, az Erzsébet Nyugdíjasklub elnöke.


Csak arról tudok beszélni, mit szeretnénk csinálni – hangzott Mészáros Zoltán válasza.

Elmondta: az Európai Unió 1984 óta választja ki minden évben Európa kulturális fővárosát. Az egészet Melina Mercouri görög színésznő, énekesnő találta ki, aki akkoriban az unió kultúrpolitikusa volt. Az első 10-15 évben kizárólag nagyvárosok kapták meg a címet, később kisebb településeknek is odaítélték. Ez egy régió- és városátalakító program, amin Veszprémben már négy éve dolgoznak.

Nem a semmiből indultunk: Veszprém életében a kultúra fontos ügy – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A város a költségvetésében mindig is többet fordított kultúrára, mint a hozzá hasonló nagyságú települések. A veszprémi pályázat „hívószava” a Beyond, ami szinte lefordíthatatlan magyarra. Körülbelül azt jelenti, hogy túllépünk önmagunkon és beszállunk az európai jövőversenybe.

Mészáros Zoltán a legnagyobb problémának azt tartja, ami szinte minden európai turisztikai célpont gondja: télen kihalt a város. A holtszezonra kellene kitalálni jó programokat, turistacsalogató rendezvényeket. A másik, szintén egész Európát érintő probléma, hogy a kisvárosok elveszítik a fiataljaikat.

Az még nem dőlt el, mennyi pénzük lesz a szervezőknek céljaik megvalósítására. Annyi már tudható, hogy uniós pénz kevés érkezik: ez a projekt a város és a magyar kormány vállalása.

Terveink között szerepel, hogy a közterületeken, mint például itt, a Haszkovó-lakótelepen is, ingyenes sportolási lehetőségeket teremtsünk a lakóknak, nyáron vizes kismedencéket állítsunk fel a kisgyermekeseknek – sorolta. – A belvárosból hiányzik a víz, a zöld. És ha már meghívtak ide, akkor azt is elmondom, hogy tervezzük a nyugdíjasok aktivizálását is. Gondolkodunk azon, hogyan építhető be az intézményi kulturális rendszerbe az önkéntes nyugdíjasok részvétele, hisz nem életszerű, hogy amikor a turisták nyáron este hatkor elutaznak Veszprémbe, akkor már minden kiállítóhely zárva van, karácsony és szilveszter között pedig semmi nem nyit ki.

A kulturális programokon kívül az EKF2023-programban szeretnék megoldani a Kabóca Bábszínház állandó játszóhelyét, fiataloknak létrehoznának közösségi teret/tereket, terveznek egy művészmozit kávézóval, játszóterek építését, parkokba csobogók, sakkpavilonok kialakítását.

Minél több olyan kulturális beruházást tervezünk, amelyeket a város lakossága és az idelátogatók 2023 után is használhatnának! – mondta Mészáros Zoltán. – A város szeretne állami támogatást elnyerni útjavításra, a vasútállomás rendbetételére, a parkolási gondok megoldására! Az almádi és a füredi csomópont kialakítására már megszületett a döntés.


[fbcomments]