EKF / Kultúra · 2021.11.06.

EKF: Újvidéken elkezdődött a visszaszámlálás

Még két hónap, és elkezdődnek Újvidéken az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programok. 2022. január 13-ától 400 műsorcsoporton belül 1500 kulturális eseményt ígérnek elsősorban helyi művészekkel, de neves külföldi fellépőkkel is.

A szerbiai Vajdaság legnagyobb városának főterén elkezdődött a visszaszámlálás a programkavalkád kezdetéig. Sara Vuletić, az Újvidék 2022 EKF műsorigazgatója a Vreme című magazinnak nyilatkozott. Elmondta: a kultúra demokratizálására, decentralizációjára helyezik a hangsúlyt, helyi művészek működési lehetőségeinek javítására, a helyi művészeti hálózatok kiépítésére, megerősítésére. Ennek jegyében új épületet kapott a zene- és balettiskola, hangversenyterem létesült, továbbá olyan kreatív pontok, ahol az újvidéki művészek kiállíthatnak, felléphetnek, dolgozhatnak. Ám a vasútállomás, valamint a SPENS (sport- és bevásárlóközpont) modern épületét is alkalmassá tették kulturális események lebonyolítására.


A selyemgyár (svilara) átalakított épülete a 2022-es EKF-programok egyik helyszíne

Szabadtéri koncerteket, színházi előadásokat is terveznek, többek között operát. Idén a Rigolettót adták elő újvidéki művészekkel, jövőre pedig az Aidát fogják, utóbbit a péterváradi várban.


A külföldi programok közül kiemelkedik a Dublini Színházi Fesztivál, a Göteborgi Tánc- és Színházi Fesztivál, a görög dokumentarista fesztivál, a Polyplanity, valamint a zágrábi tiflológiai múzeum bemutatkozása.


A selyemgyár belülről

A jövő évi újvidéki EKF (szerbül EPK – Evropska Prestonica Kulture) hívószavai: multikultúra, migráció, nőművészet, a Duna kulturális és természeti örökségének védelme stb. Külön programciklust terveztek a híres újvidékiek, illetve a szerb kultúra nagyjai bemutatására a város prizmáján keresztül, többek között Mileva Marić (matematikus, fizikus, Einstein felesége), Nikola Tesla (feltaláló), Sava Šumanović (festő) életművére fókuszálva. Újvidék a jugoszláv képregény fővárosa, ezért magától értetődően a képregényrajzolók is főszerepet kapnak.

A fesztivál internetes oldalán (pocsék) magyar fordításban is lehet tájékozódni a programokról.

A rendezvény egészére remélhetőleg nem ez a slendriánság lesz jellemző, ami a magyar nyelvű internetes megjelenésre. Mert egyébként kiváló kirándulási lehetőség Magyarországról is ellátogatni egy-egy érdekesebb eseményre. Újvidék nincs messze, a magyar határtól körülbelül 130 kilométerre fekszik a Duna partján, 400 ezer lakossal, köztük magyarokkal is. Újvidéknek van magyar nyelvű színháza, rádiója, televízióműsora, magyar tanszéke, és ott található a Forum Könyv- és Lapkiadó székhelye is.

Újvidék (Novi Sad) az E75-ös autópályán (Bácstopolya felé), de a Tisza menti magyar településeken (Kanizsa, Zenta, Ada, Óbecse) keresztül is megközelíthető autóval vagy autóbusszal.

Azért is érdekes odafigyelni az újvidéki programokra, mert utánuk, 2023-ban mi következünk!

A vezető képen Újvidék központja a katedrálissal. Fotók: EPK Novi Sad/Vladimir Veličković

Kép forrása: vladimir velickovic

[fbcomments]