Közérzet · 2020.02.24.

EKF – Távozik Mészáros Zoltán vezérigazgató

A képviselő-testület a decemberi közgyűlésen szavazott további bizalmat Mészáros Zoltánnak, aki addig is a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program kulturális és programjellegű feladatok ellátására létrehozott zrt. vezérigazgatója volt. Ma bejelentették: Mészáros Zoltán búcsúzik pozíciójától.

A volt vezérigazgató tanácsadóként továbbra is támogatja a csapat munkáját. A helyére Markovits Alízt, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete fejlesztési és pályázatkezelő főosztályvezetőjét kérték fel.


Leköszönő nyilatkozatában Mészáros Zoltán a következőket írta:

2018 májusa óta viselem a vezérigazgatói tisztséget a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nél. 2016-tól, amikor megfogalmazódott, hogy Veszprém újra nekifut az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének, a kezdetektől szerepet vállaltam a projektben: a megalakuló Művészeti Tanácsot vezettem, majd mind az első körös, mind a második körös prezentációs csapat tagja voltam, a 2018. decemberi zsűrilátogatás egyik főszervezője, vezetője.

Vezérigazgatói munkámat a kezdetektől végigkísérte a dilemma, hogy vajon hogyan tudom összeegyeztetni mindezen feladataimat a már meglévő, lassan két évtizede működő egyéb üzleti, vendéglátós és turisztikai (Oliva Hotel és Étterem), valamint kulturális érdekeltségeimmel (VeszprémFest).

Mára egyértelművé vált, hogy a kulturális főváros feladatainak ezen fázisában már egy teljes embert kíván a feladat, olyat, aki minden figyelmét, erejét és idejét csak és kizárólag ezen feladatoknak képes szentelni, és be kellett látnom, hogy ez személyemben már nem áll fenn.

Mindezek okán, egyeztetve a város vezetésével, a Kormánybiztosi Hivatallal és közvetlen vezető kollégáimmal is, közös megegyezéssel, március 20-ától a vezérigazgatói munkaviszonyom megszüntetése mellett döntöttünk.

Ezt követően főtanácsadó minőségben, az előző négy esztendő tapasztalatait felhasználva, arra építve, az elkezdett projektek fejlesztéseit és megvalósításait, valamint utódomat és az egész EKF alap célkitűzésit támogatva maradok az EKF csapat része.

Az általános tanácsadás mellett külön feladatként a fesztiválok fejlesztése és regionális láthatóvá tétele, erősítése lesz a területem. Emellett néhány olyan projekt fejlesztésében és megvalósításában való részvétel, ahol ötletgazda, vagy ötlet-társ voltam, és melyek személyesen is közel állnak hozzám.”

A belejelentés. A képen balról jobbra: dr. Navracsics Tibor, az EKF kormánybiztosa, Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton EKF 2023 Zrt. volt vezérigazgatója, Markovits Alíz, az új vezérigazgató és Porga Gyula polgármester. Fotó: Veszprém Kukac

A belejelentés. A képen balról jobbra: dr. Navracsics Tibor, az EKF kormánybiztosa, Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton EKF 2023 Zrt. volt vezérigazgatója, Markovits Alíz, az új vezérigazgató és Porga Gyula polgármester. Fotó: Veszprém Kukac

A bejelentés a vezérigazgatói helycsere első lépése. Mészáros Zoltán ezután benyújtja lemondását a zrt. igazgatótanácsának, mely szavaz a beadványról. Ezzel párhuzamosan Markovits Alíz tagja lesz az igazgatótanácsnak, amely szavaz a felkért vezérigazgató kinevezéséről. A Veszprém-Balaton Zrt. vezérigazgatói székének várományosa március 21-étől töltheti be új tisztségét:

Elsőként a versenyszférában pénzügyi és külkereskedelmi területen dolgoztam, majd számos hazai és nemzetközi projekt menedzsment és szakértői feladatait láttam el. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fejlesztési vezetőjeként jó néhány éves tapasztalatot szereztem regionális fejlesztési projektek tervezésében, megvalósításában és ellenőrzésében. Kiemelt feladatom a Miszlivetz Ferenc professzor által kidolgozott KRAFT koncepció gyakorlatba való átültetése a Kreatív Város – Fenntartható Vidék Kőszeg város példáján. Az így megvalósuló projektet Magyarország kormánya kiemelt nemzeti projektté minősítette. Az Intézet segítette az Európa Kulturális Főváros pályázat előkészítési munkálatait, ezáltal a KRAFT alapgondolata beépült a koncepcióba, mely szerint Veszprém az őt körülvevő vidékkel együttműködve lehet igazán sikeres. Meggyőződésem, hogy Veszprém és a régió önkormányzatai, az akadémiai, valamint a vállalati szféra együttműködése nyomán, a települések erősségeire építő és a közös problémák megoldására fókuszáló gondolkodás és cselekvés révén 2023-ra egy mintaértékű térség jöhet létre, amely méltán tarthat számot Európa érdeklődésére. Mindehhez szükségünk lesz a civil társadalom, a helyi polgárok támogatására, hiszen ők lesznek a siker és a fenntarthatóság záloga. Azon fogok dolgozni, hogy 2023 egy sikeres és emlékezetes év legyen, amelynek hosszútávú hatása tovagyűrűzik Veszprém és a Balaton régió fejlődésben.


[fbcomments]