EKF / Kultúra · 2023.02.10.

EKF – Street Art pályázat

Európa legjobb street art művészeit várja a pályázat, hogy színesek és látványosak legyenek a város falai.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megvalósuló nyílt pályázaton Veszprém több kijelölt felületét gondolhatják újra a jelentkező művészek. A kiíró Művészetek Háza Veszprém olyan pályaműveket vár, amelyek bemutatják a város és az azt körülölelő régió gazdag kultúrtörténetét.

– Pályázati kiírásunk Italo Calvino ismert gondolatán alapszik, miszerint „A város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója” – mondta Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. – Célunk, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony–Balaton régió történeti örökségét kutatva, a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek.


Street art művészek formálhatják újra a Veszprém Aréna aluljáróját. A Déli útgyűrű alatti nemrég felújított, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas aluljáró támfalai, illetve a Művészetek Háza Veszprém irodaépületének tűzfala szintén „üres vászonként” szolgálnak majd az alkotóknak. A pályázatban – a V-Busz Kft.-vel együttműködve – a közösségi közlekedést is népszerűsítve street art festést kap a Haszkovó buszforduló sofőrpihenője. Egy veszprémi busz teljes felületét is a pályázaton kiválasztott alkotás matricájával vonják be.

A pályázatokat hét főből álló szakmai kuratórium bírálja el. A bírálóbizottság a beérkezett pályaművek tanulmányozása után a legígéretesebbnek ítélt tervek készítőit zárt körű online konzultációra hívja, amelyeken módosításokat, illetve további anyagokat is kérhet a pályázóktól. A zsűri a konzultációkat követően, legkésőbb április 23-áig hozza meg a döntését. A megvalósuló alkotások helyszíni létrehozása / installálása május 1. és szeptember 30. között történik. A pályaművek beérkezési határideje: április 9.

A teljes pályázati kiírás itt érhető el.

Kép forrása: Toroczkai Csaba

[fbcomments]