EKF / Közérzet · 2022.10.11.

EKF – Megújul a Vár utca 17.

Évekig állt elhagyatottan az egykori Várkert étterem épülete és udvara. A Vár utca 17. kapuboltozata mögött most munkagépek dolgoznak. A Nyitott város program keretében tegnap civilek és újságírók járhatták be a helyszínt, hogy megismerhessék a felújítási terveket és a fejlesztés részleteit.

A hányatott múltú étterem a Simoga-házként ismert épület barokk-kori istállójában működött. A Vár utca 17. országos műemléki védelem alatt álló melléképülete a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával most kibővül, új funkciót kap, és teljességgel megújul a környezete is. Az átalakítás eredményeként egy háromszintes létesítmény jön létre, amely hosszú távon – az EKF 2023 örökségeként – színesíti és szolgálja majd a város kulturális életét. A nettó 2,2 milliárd forint kivitelezési költséggel megvalósuló beruházás a tervek szerint 2023 májusára készül el.

Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.

Az érdeklődőket Porga Gyula polgármester, Müller Mihály, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program sajtófőnöke, Schmidt István, a Veszprém 2030 Kft. műszaki igazgatója, Kuti Attila, a kivitelező Kuti és Fia Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a két építésztervező, Szilvási Attila és Nóbik Orsolya vezette körbe a munkaterületen.


Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.

Elhangzott egyebek között, hogy nagyjából mostanra fejeződött be a bontási szakasz, de közben az épület mögötti függőkertben már az építés is elkezdődött. A régészeti feltárások során a régi várfal maradványai mellett több tárgyi lelet is előkerült. Szilvási Attila építész lelkesen mutatta a majdani belső tereket, átjárókat, lépcsőket, liftet, udvarokat. Elmondta, hogy a földszintes, barokk-kori melléképületben kávézó és kiállító-rendezvényterem lesz. Alatta a boltíves pince egy légterű marad. A Simoga-udvarból közvetlenül lehet majd lejutni az épület mögötti függőkertbe.

Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.

1985-ben egy kisebb, lapostetős épületrészt toldottak az egykori istállóhoz. Erre most egy különleges ráépítés kerül, amit maguk között – a külső megjelenése miatt – palánkvárnak neveznek. Ebben az emeleti bővítésben egy 70–100 fő befogadására alkalmas, modern technikával felszerelt, többfunkciós előadóterem kap helyet. A kávézó az eredeti rendeltetésén túl tematikus beszélgetéseknek, akusztikus koncerteknek, könyvbemutatóknak, közönségtalálkozóknak, képzőművészeti és fotókiállításoknak is otthonául szolgálhat, a pincébe pedig a Művészetek Háza Veszprém digitális alkotóműhelye költözhet be.

Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.
Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.

Szerves része e projektnek a Tűztorony gyilokjárójának teljes felújítása és udvarának átalakítása, amely egy mobil szabadtéri színpad kialakításával kisebb kulturális programok befogadására is alkalmassá válik. A Simoga-udvar, a függőkert, a Tűztorony udvara és a Vass-gyűjteménynek otthont adó épület kertje egy szabadon bejárható közparkká válik. A tervezők szándéka szerint olyan „bóklászó térré”, ahol nemcsak a turisták, de a város lakói is örömmel fognak megpihenni a Vár utca 17. alatt.

Fotók: a szerző

Vár utca 17., EKF – Megújul a Vár utca 17.
A látványterv

1 Response

  1. tjk szerint:

    Tökéletes ismertetés, jó elképzelések! A szomszédos épületekről, Szaléziánumról és a többiekről, mikor olvashatunk? A tervekről, elképzelésekről? Adjuk át ezeket az épületeket a Vár u. 17 tervezőinek pénzzel együtt, s majd ők az elhallgatás helyett tökéletesen megoldják.

[fbcomments]