EKF · 2022.12.07.

EKF – Képzőművészeti programok

Veszprém és a Bakony–Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz 2023-ban. A kulturális eseménysorozat számos képzőművészeti programját a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával a Művészetek Háza Veszprém valósítja meg.

– A VEB2023 EKF képzőművészeti koncepciója minden korosztályt és minden képzőművészeti irányra nyitott érdeklődőt vár – mondta a programbeharangozó sajtótájékoztatón Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója. – Innovatív tárlatokat tervezünk újfajta terekben, hogy a fiatalabb generációk is örömmel jöjjenek. Nagy klasszikusok mutatkoznak be a bevált értékek híveinek. A friss szemléletű hazai és külföldi művészek pedig AIR programban készülő alkotásaikat mutatják meg a képzőművészetek kedvelőinek. A célunk az, hogy Veszprém képzőművészeti zsongása ne csak 2023-ban vonzza a hazai és külföldi közönséget, hanem programunk évtizedekre erősítse meg és tegye láthatóvá a régióban meglévő, vagy most felszínre kerülő képzőművészeti értékeket.


A veszprémi várban működő Művészetek Háza Veszprém 2023-ra ötven kiállítással, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozással, előadással, tárlatvezetéssel, harminc workshoppal, hét könyv kiadásával és katalógusok megjelentetésével készül. Az EKF program eredményeként az intézmény bővül is. Jövőre megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint az S-stúdió közösségi tér is.

– A Művészetek Háza Veszprém a képzőművészet bemutatása mellett a kortárs irodalom és a művészetpedagógia területén a legaktívabb, de helyt adunk városi közösségek programjainak is – jelentette ki Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. – 2023-as eseményeink is ezt reprezentálják majd. Az EKF program hatására gazdagabb programkínálattal jelentkezünk, és több külföldi alkotóval nyílik lehetőségünk együttműködni. A kurátoraink által szervezett programok pedig messzebbre juthatnak Veszprémtől, mint eddig bármikor.

A képen a Művészetek Háza Veszprém egyik kiállító- és rendezvényhelyszíne, a Dubniczay-palota. Fotó: VEB2023 EKF/Kovács Bálint


[fbcomments]