EKF · 2022.04.28.

EKF – Képzőművészeti program

A VEB2023 EKF bemutatta képzőművészeti programját, amelyben az egyik fő partnere a Művészetek Háza Veszprém.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy a Veszprém–Balaton régiót, mint kulturális-kreatív térséget elsősorban a kortárs képzőművészet eszközeivel mutassa be úgy, hogy a térség hagyományos értékeire is jelentős figyelem irányuljon. Szeretnék növelni az itt élő és alkotó művészek, képzőművészettel foglalkozó intézmények, szerveződések láthatóságát, látogatottságát. Külföldi művészeket is meghívnak, és felkérik őket, hogy képzőművészeti alkotásaikon keresztül mutassák be, hogyan látják ők ezt a régiót.

A Művészetek Háza Veszprém eseményei, kiállításai, workshopjai minden bizonnyal képesek lesznek megszólítani a fiatal (középiskolás, egyetemista) korosztályt is, valamint hosszútávon fenntartható kezdeményezéseket indítanak el.

– Veszprém és a régió számára a képzőművészet fontos elem azon az úton, hogy a város a nemzetközi kulturális élet térképén hosszú távon is kívánatos célponttá váljon – mondta a sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere. – Talán az Európa Kulturális Fővárosa 2023 év leginkább várt pillanata az, amikor a városi programokat bejelentjük. A cím viselése megtisztelő, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár, hogy megmutassuk magunkat Európának. A kultúránkat, a hagyományainkat, az örökségünket, és mindezt úgy kell megtennünk, hogy az érdekes és izgalmas, ugyanakkor modern szemléletű is legyen a turisták és művészek számára. A magyar hagyományok mellett a helyi, veszprémi, balatoni művészeket és munkáikat is bemutatjuk.

– A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt képzőművészeti programja nemcsak vonzó képzőművészeti eseményeket tervez a városban és a régióban, hanem arra is törekszik, hogy a programjai egymást erősítsék, így például a Balatoriumnak, a Pajta programnak, a LandArt programnak vagy a nemzetközi művésztelepeknek (A.I.R.) lesznek olyan képzőművészeti eredményei, alkotásai, amelyeket a kulturális évad során fogunk bemutatni – mondta Can Togay, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. kulturális-művészeti főtanácsadója. – Kiemelten lényeges az edukációs szándék, hogy a képzőművészet, mint műfaj a fiatalabb generációkat is megfogja. Ehhez új stílusú, a digitális világra nyitott kiállítások, show-k kellenek nem szokványos terekben megvalósított művészeti alkotásokkal.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy a megújuló Művészetek Háza Veszprém valamennyi intézményegysége aktív és hosszú távon is fenntartható közösségi élet helyszíne legyen:

– A kortárs kultúrát bemutató intézményként a különböző művészeti ágak közötti párbeszédet teremtő kiállítások mellett figyelmet fordítunk a lelki egészség megőrzését és a környezeti fenntarthatóság ügyét szolgáló programok fejlesztésére is. A VEB 2023 projekt támogatásával, a társadalmiasított működésre törekedve, szeretnénk megújítani az intézmény nemzetközi kapcsolatait, a közösségi klubéletet és az intézményhez kötődő amatőr művészeti csoportok mentorálását.

A Művészetek Háza Veszprém 2023 januárjában, a magyar kultúra hetében már teljes lendülettel, három kiállítás megnyitásával várja a kulturális év elindulását. A címviselés évében nemzetközi képzőművészeti és fotóművészeti rezidencia programot indít a helyi művészeti hagyományokhoz, illetve a Művészetek Háza Veszprémben bemutatott Vass László Gyűjteményhez kapcsolódva. A hiánypótló projekt célja egy nemzetközi művésztelep létrehozása a VEB 2023 támogatásával és a Veszprém–Balaton régió nemzetközi láthatóságú kulturális-kreatív térségként való pozicionálása a képzőművészet eszközeivel.

A képen balról jobbra: Porga Gyula, Grászli Bernadett és Can Togay. Fotó: Kovács Bálint/VEB2023 EKF


[fbcomments]