EKF / Kultúra · 2022.01.31.

EKF – Február végén Holtszezon fesztivál

Holtszezon néven kortárs irodalmi fesztivált indít útjára a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program. A Holtszezon február 25. és 27. között három nap alatt nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat fel Veszprém belvárosában.

A fesztivál összművészeti esemény lesz többek között a Platon Karataev, Grecsó Krisztián, Ohnody, Nyáry Krisztián, Bobeck, Vecsei H. Miklós, Cserna Szabó András, Likó Marcellés Géczi János fellépésével.

– 2022 számunkra a főpróba éve, egyre látványosabb kulturális-művészeti eseményekkel jelentkezünk – mondta az esemény beharangozóján Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. – A Holtszezon a legfontosabb irodalmi rendezvényeink egyike. Ez idén az első jelentős projektünk. Egy saját ötleten alapuló, saját fejlesztésű és saját megvalósítású esemény, ami jövőre, a címviselés évében még nagyobb hangsúly kap majd. A helyi, fiatal művészeket bevonó Holtszezon elindulása egyben egy hosszútávú regionális irodalmi-művészeti fesztiválsorozat kezdete is. Reméljük, hogy segíti majd a térség 365 napos szezonjának megteremtését.


– Szerettünk volna egy olyan irodalmi fókuszú, de alapvetően összművészeti fesztivált indítani Veszprémben, amely azokat a műfajokat karolja fel, amelyeket bár rengetegen szeretnek, mégis ritkán találkozhatunk velük a kulturális eseményeken – folytatta Varga Richárd, a fesztivál szervezője. – A határterületek és a nézőpontváltások mindig izgalmasak. Éppen ezért az eseményeinken az irodalom határműfajaira, valamint a feltörekvő, fiatal előadókra koncentrálunk. A Holtszezon friss, izgalmas és inspiráló kulturális eseményekkel, az alkotást és a közös gondolkodást elősegítő programokkal jelentkezik. Hisszük, hogy az olvasás menő. Az írás, a zenélés és bármiféle alkotótevékenység az. Erről szól a Holtszezon.

A fesztiválon nemcsak a műfajok, de a művészeti ágak is keverednek egymással. Az írott műfajok közül a krimi, a sci-fi, a képregény- és a fanzine-kultúra, az ifjúsági és gyermekirodalom, valamint a kortárs költészet lesz jelen a fesztiválon. Ezen túlmenően a programkínálatban szerepelnek színházi és bábszínházi előadások, hiphop és slam poetry események, valamint alternatív zenei, punk- és kísérletező posztrockkoncertek is.

– A fesztivál programjában számos olyan előadót vonultatunk fel, akik nem elégednek meg a saját műfajuk eszköztárával, szívesen kalandoznak más művészeti ágak területein is – fejtette ki Varga Richárd. – Zenei programunkban ott lesz a Platon Karataev, Ohnody, Bobeck és a Lázár Tesók, de az underground hiphop is képviselteti magát a Funktasztikussal és a The Patkányzzal. A Kortársak vacsorára program keretein belül Nyáry Krisztiánnal és Cserna Szabó Andrással beszélgetünk. Likó Marcell és Géczi János zenés irodalmi műsorral érkezik hozzánk. Vecsei H. Miklós Pilinszky-estet tart, de közreműködik több más eseményen is. Természetesen ezek csak szemelvények a programunkból. Az összes esemény elérhető a VeszpremBalaton2023.hu oldalon, és persze folyamatosan publikáljuk az eseményeket a fesztivál közösségi felületein is. A Holtszezon programjai ingyenesek, de lesznek olyan események, amelyeket csak regisztrációval lehet majd látogatni.

A különböző előadások mellett a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a közönség bevonására is, éppen ezért számos workshop várja majd a látogatókat.

Varga Richárd és Markovits Alíz a sajtótájékoztatón. Fotó: Máhl Kornél/VEB2023 EKF

Kép forrása: All rights reserved.

1 Response

  1. 2022.02.24.

    […] Az ingyenes Holtszezon beharangozóját itt olvashatják. […]

[fbcomments]