EKF / Kultúra · 2022.01.02.

EKF: Hogy csinálja Újvidék?

Újvidék parádés lézershow-val köszöntötte 2022-t. A négyszázezer lakosú vajdasági város idén, Veszprém előtt viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

A műsor Nikola Tesla feltaláló villamosmérnökre, a szerbség büszkeségére való színpadi megemlékezéssel kezdődött a Duna-parton. Utána a tömeg átvonult a fényárban úszó hídon Péterváradra, ahol a lézershow-val folytatódott a kalandozás, elmerülés Tesla világában, ami a szlogen szerint a mienk is.

Az újvidéki EKF, azaz szerbül EPK (Evropska Prestonica Kulture) hivatalos megnyitója január 13-án lesz a sugárúton, a báni palotánál a híres avantgárd rendező, Dragan Živadinov elképzelése szerint. Živadinov neve összeforrt a Laibach zenekarral, az Irwinnel és a Sester Scipion Nasice színtársulattal fémjelzett merész esztétikai iránnyal, majd a rendező a balkáni háború kezdete előtt egy időre visszavonult. Ezért is többszörösen nagy várakozás előzi meg a Zeniteum 2022 című spektákulumot. Ez olyan multimediális produkció lesz, amilyet nem látott még Szerbia – ígérik a szervezők.

Az EKF folytatásában kiállításokat, koncerteket, performanszokat nézhetnek a látogatók Újvidék különféle helyszínein január 14-én és 15-én. Ezután egészen tavaszig a „népvándorlás” című programblokk különféle kifejtése következik. Migráció a művészetben, a migráció művészete címmel kiállítást, tanácskozást rendeznek a Matica Srpska Galériájában február 18-ától április 30-ig. A témakör keretében például március 4-én a vásárcsarnokban felolvassák Végel László újvidéki író Az ígéret földjén című esszéjét.

A többnyelvű, multikulturális Újvidék, a történelem során sokat megtapasztalt város a mai napig a saját bőrén érzi a „vándorlás”, kivándorlás, bevándorlás témájának aktualitását. Erősebben is, mint a világ boldogabb részei. Pedig a világban sincs nagyobb téma már egy ideje, mint a migráció. Még ha el is fogadjuk Umberto Eco gondolatát, miszerint különbséget kell tenni bevándorlás és népvándorlás között, akkor is van miről beszélgetni ezzel kapcsolatban. Mert, ahogy Eco írja: „A harmadik világ itt kopogtat Európa kapuján, és belép akkor is, ha Európa nem akarja.”

A vezető képen lézershow Újvidéken. Nenad Mihajlović fotója


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!