Közérzet / Egyéb · 2021.01.28.

EKF – Háromoldalú együttműködés

Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a VeszprémBalaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése Veszprém és a várost körülölelő Bakony–Balaton régió kiemelkedően gazdag kulturális életének nemzetközi elismerése. Az EKF cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország legjelentősebb kulturális-kreatív régióinak egyikét hozzuk létre. Ennek nem csak társadalmi, de komoly gazdasági hatásai várhatók, mellyel egy új fejlődési pályára tudjuk állítani a régiót, és melynek köszönhetően valódi térségi együttműködés jöhet létre – áll a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. sajtóközleményében.


A fenti célok elérése érdekében a VEB2023 Zrt. már a pályázati szakaszban felsorakoztatta azon infrastrukturális fejlesztéseket, melyeknek alapvető célja volt, hogy a városban meglévő, régi, funkció nélküli, felújításra szoruló épületeket újra élettel töltse meg, új funkciót adva élénkítse többek közt a belváros kereskedelmi, turisztikai és kulturális életét. E célból jelölték ki a veszprémi várat, benne a Várbörtön Múzeummal, a Jókai u. 8. alatti, régi Ruttner-házat, valamint a Vár u. 17. alatti Várkert fejlesztését, illetve ezen fejlesztések lehetséges összekapcsolását a veszprémi várhoz kapcsolódó turisztikai vonzerő növelése érdekében.

A mai napon aláírt megállapodás tárgya a fentebb megnevezett célok együttes erővel történő elérése, segítve ezzel a VEB2023 – EKF projektek és programok megvalósítását. A megállapodás a törvényszék vagyonkezelői feladatait és vagyonkezelési céljait, valamint a várbörtön működését racionalizáló eljárásrend kialakítását és ezen cél érdekében eszközölt infrastrukturális beruházások lehetővé tételét is garantálja. Az együttműködés értelmében a törvényszéknek, mint a várbörtön felelős kezelőjének feladata a kezelésében lévő nemzeti vagyon megfelelő állagmegóvása, hasznosítása, a rábízott kulturális és építészeti örökség megőrzése a jövő nemzedékei számára. Az önkormányzat és a VEB2023 közös feladata pedig, hogy a veszprémi vár turisztikai és kulturális életét felpezsdítse, melyhez a törvényszék kezelésében lévő várbörtönben található kiállítás fejlesztése szükséges.

A Ruttner-ház már évekkel ezelőtt is szörnyű állapotban volt. Fotó: nol.hu

A Ruttner-ház már évekkel ezelőtt is siralmas állapotban volt. Fotó: nol.hu

A Ruttner-ház helyi védett épület, jelenleg használaton kívül áll. A fejlesztés célja az épület felújítása és kiállítótér, vendéglátás, hostel típusú, osztálykirándulásokat kiszolgálni képes szállásként történő hasznosítása. Az ingatlan felett helyezkedik el a Várbörtön Múzeumhoz, pontosabban a törvényszék épületéhez kapcsolódó őrbódé. Az őrbódé elbontása, és ezzel egyidejűleg egy, a börtönmúzeum számára új bejárat nyitása jelentősen leegyszerűsíti a múzeumba való belépést, és elkerülhetővé teszi a működő törvényszék területén történő áthaladást. Lift engedélyezése esetén pedig akadálymentes megközelítési ponttá is válhat az új bejárat, mely tovább erősíti a VEB2023 esélyegyenlőséggel kapcsolatosan vallott értékeit.

A Várkert országosan védett műemléképület jelenleg szintén használaton kívül áll. Az ezzel kapcsolatos fejlesztés célja az épület felújítása és kreatív alkotó-, illetve előadóművészetek számára történő hasznosítása. Az ingatlan szintén alkalmas arra, hogy újabb bejárati lehetőség nyíljon a Várbörtön Múzeum felé az ítélkezési funkció sérelme nélkül.

A szóban forgó fejlesztésekről szóló koncepciót bemutató széles körű tájékoztatás 2021 márciusában várható, és a szükséges eljárásokat még ebben a hónapban elindítják.


[fbcomments]