EKF · 2022.04.20.

EKF – Az utolsó jelentős kulturális-művészeti pályázat

A most megjelent kulturális-művészeti pályázat nyertesei 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címviselés évében valósíthatják meg elképzeléseiket.

A legjobb programtervek kiválasztása most is kétfordulós lesz. Az első körben május 13-ig egy-, legfeljebb kétoldalas ötletterveket vár a VEB 2023 EKF program. A legjobb javaslatok részleteit a május 20-án startoló második fordulóba továbbjutók dolgozhatják ki. A döntést július végén hozza meg a bírálóbizottság. A pályázat keretösszege egymilliárd forint.

Ez az utolsó olyan jelentős kulturális-művészeti pályázat, amelyen a nyertesek aktív, alakító részeseivé válhatnak a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak.


A VEB 2023 Zrt. pályázati rendszere a Magyarországon általánosan ismert kulturális támogatásoktól eltérően működik. Kizárólag és hangsúlyosan csak a VEB 2023 EKF program megvalósításával összefüggésben nyújt támogatást. A pályázat során olyan programok kaphatnak támogatást, amelyek a következő hét tématerületen konkrét és mérhető eredményekkel támogatják az EKF céljait:

  • irodalom,
  • színház és tánc,
  • képzőművészet, fotóművészet és dizájn,
  • zene (zenei programok, fesztiválok és zenei edukáció),
  • kultúrtáj,
  • helytörténet és kulturális emlékezet,
  • közösség és ifjúság.

Az első körben a május 13-ig beérkező ötletterveket értékeli a bírálóbizottság, arra is figyelve, hogy a kiemelkedő kulturális-művészeti érték mellett a kezdeményezés milyen szorosan csatlakozik a VEB 2023 EKF alapértékeihez, programjához, céljaihoz. A bizottság csak a megvalósításra esélyes programokat engedi tovább a május 20-án induló második fordulóba. A pályázóknak ekkor kell részletesen kidolgozniuk elképzeléseiket, amelyeket június 20-ig adhatnak be. Ehhez személyre szabott konzultáción és csoportos tájékoztató fórumokon adnak segítséget a VEB 2023 munkatársai.

A VEB 2023 EKF kulcsévéhez kapcsolódó, most megjelent kulturális és művészeti pályázatán kívül több, eltérő témájú pályázati lehetőség is nyitva áll, illetve hamarosan kiírják azokat.


[fbcomments]