EKF · 2022.11.29.

EKF – A zene hete Veszprémben

A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája. A legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei. Az UNESCO Zenei Városok találkozója. Évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium. Mindez ezen a héten Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója mentén ezekben a hideg, zimankós napokban is a zenéé a főszerep a megyeszékhelyen.

November 29-én és 30-án ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Music Hungary Konferencia, amit idén is Veszprémben tart a Music Hungary Szövetség. A konferencia a hazai zeneipari szakma legfontosabb platformja, ahol évente a szektort érintő legaktuálisabb kérdéseket és trendeket lehet kitárgyalni.


A tavalyi esemény sikereire alapozva, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei programjának alapértékeit képviselve idén is szerves része a konferenciának a showcase fesztivál. Ennek elsődleges célja, hogy itt találkozzanak a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók.

A fellépők három különböző karakterű színpadon mutatkozhatnak be: a bensőségesebb Papírkutya az intimebb stílusoknak, az Expresszó a hangosabb zenének áll jól, de lesz egy kísérletezősebb, alternatívabb klubhelyszín, a Terem is.

November 30. és december 2. között Veszprém ad otthont az UNESCO Zenei Városok éves találkozójának. A háromnapos látogatás során a nemzetközi delegáció megismerheti a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év zenei projektjeit, valamint a városban évtizedek óta megrendezett fesztiválokat, zenei eseményeket.

December 1-jén a Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi duója, a Romanimo nyitja meg. A hagyományos roma hallgatódalok örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak. A dalokat a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatjuk a Hangvillában.

December 2-án és 3-án a korai gyermekkori zenei nevelésre fókuszáló MusiColours Képességfejlesztő Szemináriumot tartják meg angol nyelven. Az eseményt az Európai Zeneiskolák Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák Szövetsége és a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola közösen szervezi.

A képen Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi. Fotó: Janez Marolt

Kép forrása: Janez Marolt

[fbcomments]