Kultúra / Egyéb · 2021.02.04.

EKF 2023 – További csatlakozó településeket vár Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címet. A szándék kezdettől az volt, hogy a megyeszékhely és a megyehatárokon is átnyúló régió együtt mutassa meg az értékeit Európának. A programhoz eddig több mint hatvan település csatlakozott, de a kört tovább szándékozik bővíteni a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.

Az alapgondolat: bemutatni mindazt, ami összeköti a régió településeit és az ott élő embereket, célja, hogy létrehozza a kontinens és Magyarország új kulturális-kreatív régióját a térségben. A csatlakozás számos lehetőséget kínál a résztvevők számára, hiszen nemcsak a helyben megvalósuló kulturális programokkal és infrastrukturális fejlesztésekkel gazdagodnak, hanem ezáltal felkerülnek Európa nemzetközi kulturális térképére is.


Olyan térségi modellen dolgozunk, ami az itteni adottságokon alapul, és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést – jelentette ki a régiós együttműködés előnyeiről dr. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa.

A csatlakozási szándék megerősítése egy háromoldalú együttműködési megállapodással történik, amelyet a csatlakozó fél és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt., valamint a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány kötnek meg egymással. Ezzel kezdetét veszi a projektek előkészítése, amelyeknél fontos szempont lesz, hogy túlmutassanak a 2023-as éven. A VEB2023 szándéka többek között az, hogy a Várpalotától Keszthelyig formálódó együttműködés a közösségépítésre, az innovációra és a fenntarthatóságra alapozva a kulturális-kreatív ipar új otthonát hozza létre. Ehhez a szakmai háttér, valamint az országos és nemzetközi kommunikáció mellett különböző volumenű és célú pályázati lehetőséget is biztosítanak a csatlakozó önkormányzatok, civil szervezetek és intézmények számára.

Az EKF régiós együttműködési kalauz itt elolvasható.


[fbcomments]