EKF / Kultúra · 2023.01.21.

EKF 2023 – Európa, itt vagyunk!

Izgalmas cím kapcsolja össze ebben az évben a következő településeket: Bakonynána, Balatoncsicsó, Farkasgyepű, Hollád, Somogyszentpál, Vindornyafok. Még másik száztizenhárommal közösen az EKF fővárosa cím viselésére jogosultak. Január 21-én hivatalos ceremónia keretében ünnepélyesen kezdetét veszi a Veszprém–Balaton 2023 programsorozat, amely a régió értékeinek bemutatására hivatott.

Nem véletlen, hogy az Európa kulturális főváros programot egy színésznő, Melína Merkúri kezdeményezte. 1983-ban már a görög kulturális miniszteri székben ülve javasolta az Európai Unió Tanácsának, hogy a kultúrát használják az államok egymás jobb megismerésére.

EKF, EKF 2023 – Európa, itt vagyunk!
Melína Merkúri görög színésznő, énekesnő, politikus kezdeményezése az Unió legsikeresebb, legnépszerűbb rendezvénysorává vált. (Forrás: Dreamstime)

Eredetileg Európa kulturálisvárosa névvel 1985-ben Athénban megszervezte az első nagyszabású egész éves programot. Az egykor Oscar-díjra jelölt színésznő megtapasztalta, hogy a diktatúrák ellen is a legeredményesebb fegyver a kultúra. A több évtizeddel ezelőtti hangos vitában egyértelműen tette le voksát, hogy miképp őrizhetik meg a tagországok nemzeti identitásukat az európai fő sodorban, azok vállalása mellett is. Mercuri tudta, az egyéni színek gazdagítják a palettát, olyan tudással vértezik fel az Unió polgárait, amelyek hasznukra lehetnek mindennapjaikban.


Pénzt nem sikerült a cím mellé kialkudnia, ennek ellenére kezdeményezése az Unió legsikeresebb, legnépszerűbb rendezvénysorává vált. 2007-től kezdve évente két város osztozik a néven, amit eddig nagyjából hatvan viselt már.

A veszprémiek ötlete, hogy a természetes határok adta régió egésze, a Bakony és a Balaton társaságában tehesse, nem új keletű. Provance-ban már nagyszerűen sikerült. A szervezők most azt ígérik, hogy az EKF évében a zenei fesztiválok, a koncertek, a zenei oktatás szervesen kapcsolódik majd a filmes programokhoz. A képzőművészeti és vizuális művészeti programok az urbanisztikai és dizájnprojektekhez, a színház- és táncművészet az irodalmi programokhoz, a közösségépítés és fejlesztés a gasztronómiához. Reményeik szerint mindezek környezetileg fenntartható programok, gyerekbarát megoldások lesznek.

Házigazdaként ezt kívánjuk magunk is. Mert bár a megoldások mindegyikében nem értünk egyet a szervezőkkel, a sikerért drukkolunk. Reméljük, hogy akik hozzánk érkeznek, jól érzik majd magukat. Igyekszünk az EKF gondos házigazdái lenni, miközben mi is szeretnénk élményekkel gazdagodni. Mutassuk meg mindkét értelmét a mondatnak: Európa, itt vagyunk! Vonatkozzék felkiáltásunk a produkciókra, és arra, hogy igen, mi itt a régióban, a Bakony, a Balatonon és Veszprém környékén Európa vagyunk. Elfogadjuk egymást, tiszteljük a másik értékeit, szolidárisak vagyunk a rászorulókkal, őrizzük azt a klasszikus, görög-római-zsidó-keresztény kultúrát, amely a kontinensen élőket összekapcsolja.

Fotó: veszprembalaton2023


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]