Közérzet / Életmód · 2015.08.07.

Ejnye, Verga! – Idegeneknek belépni tilos

Kellemes kikapcsolódásnak indult egy családi délután programjaként, Hárskútról indulva, közel négy kilométeres, majdnem egyórás, erősen kaptatós, néhol brutálisan köves, bokaficamító úton felsétálni a bakonyi kilátóhoz. Az erőfeszítéseinket feledtette a reménybeli látvány, csakhogy pofára estünk, mert egy tábla várt ránk a kilátó alján, miszerint ez egy építési terület és idegeneknek tilos belépni.

Előrelátó túrázóként a kirándulás előtt minden elérhető adatot, hírt elolvasva vágtunk neki az útnak, ami az erdő hűs árnyékában elég kellemesre sikeredett, nem úgy a megérkezés. A hegy tetején a kilátó feljáróján, annak lábainál több helyen az Építési terület, idegeneknek belépni tilos! feliratú tábla éktelenkedett. Folyamatban lévő nagy munkának nyoma sincs, a kilátó első emeletén keresztben valamiféle állás található, de a figyelmeztető táblákon kívül semmiféle akadály, szalag nem jelezte, hogy veszélyes területre tévedtünk volna. Közben sorban érkeztek a hozzánk hasonló turisták, majd gyors tanakodás, internetes kutakodás, a Verga honlapjának tüzetes átolvasása után – mivel munkálatokról még említést sem találtunk – úgy döntöttünk, hogy megnézzük azt a híres panorámát.


DSC_7439

Megnéztük, és gond nélkül megúsztuk, diadalittasan, hatalmas élménnyel gazdagabban baktattunk lefelé a hegyről.

DSC_7438

Aztán hazaérve nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, ráugrottam az internetre, remélvén, hogy valahol, esetleg a Verga Zrt. valamelyik oldalán ráakadhatunk a hírre, miszerint a kilátó nem használható. Amit találtam, az nulla, sehol semmi, az erdészeti cég levélben történt érdeklődésemre sem válaszolt.

Így titok marad, hogy miért is tilos a kilátóra felmenni, mit is építenek, mi mehetett tönkre röpke 22 hónap alatt annyira – ugyanis 2013 októberében adták át rendeltetésének –, hogy már megint „építési területnek” minősül, miért nem lehet a látogatókat már az indulási pontokon táblával figyelmeztetni, hogy a kilátó nem használható, és miért nem lehet a Verga Zrt. honlapján meglelni a fontos információt.

Csak halkan jegyzem meg, a kilátás onnan fentről valóban káprázatos.

[stextbox id=”grey”]A Veszprém számos részéről szabad szemmel is jól látható Vitéz Bertalan Árpád kilátó a Bakony második legmagasabb pontján, a Papod hegy tetején, 646 méteren, 1956 centiméteres szimbolikus magasságával impozáns látványt nyújt. A kilátó legfelső szintjén panorámaterasz van, ahonnan tiszta időben jól látható Veszprém a környező településekkel, sőt, Székesfehérvár és déli irányban Siófok is. Igazi büszkesége a Bakonynak, amely számos túraútvonalon is megközelíthető, Hárskútról a piros sáv túrajelzésen, Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzésen, Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzésen.[/stextbox]


[fbcomments]