Gazdaság / Közérzet · 2023.03.06.

EINSTAND – Jönnek a nemzeti tüzépek?

A HVG szerint jönnek a nemzeti tüzépek. Már semmin se lepődünk meg, miután a kormánynak egy nap alatt sikerült szétverni az orvosi kamarát mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül, mondván, veszélyezteti az orvosi ellátást. A kormány letakarít mindent a pályáról, ami nem tetszik neki, de azt is, ami nagyon megtetszik.

Ez már kezd rutinná válni. A HVG legfrissebb számában arról olvashatunk, hogy Lázár János a nemzeti dohányboltok mintájára kialakítaná a nemzeti tüzépek hálózatát. Van benne gyakorlata. „Az utolsó szöget is beveri a magyar kormány a jellemzően külföldi kézben lévő építőanyag-ipar koporsójába, ha a jelenlegi formájában terjeszti a parlament elé a magyar építészeti törvényt” – írja a Betoncsizma című cikk szerzője.

A HVG birtokába jutott törvényjavaslat módosított változata regisztrációs kötelezettséget írna elő az építőanyagok kivitelére, miközben elővásárlási jogot biztosítana az államnak. Ezzel párhuzamosan nemzeti tüzépek hálózatát állítaná fel ezeknek a termékeknek az árusítására. Az elképzelés szerint az állam szabályozná bizonyos termékcsoportok árszintjét. Akinek a gyártók közül ez nem tetszik, annak le is út, fel is út. A gyárat eladhatja az államnak, oszt jó napot.


Az állam meg majd továbbpasszolja a csókosoknak? Mit nem mondok, CSOK-osoknak. Dehogy. Szakmai körökben az építészeti törvényjavaslatot úgy értékelik, „az ellátásbiztonság álcája alatt megindult a külföldi érdekeltségek kiszorítása a magyar piacról”.

Kell ez nekünk, mármint Magyarországnak? Ilyen állami manipulációba kezdeni, miközben kötelezettségszegési eljárás folyik az ország ellen. Ha megcsinálják, az brutális beavatkozás lesz a piaci folyamatokba, ami mindig rosszul végződik.

Fotó: A Nemzeti Együttműködés Rendszerének gyakorlata alapján egyértelmű, kinek a kezébe kerülnének a tüzépek és az építőanyaggyárak (Forrás: Facebook)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]