Életmód · 2015.09.09.

Egzotikus gyümölcsök kezdő fogyasztóknak

Az egyik hipermarket polcain a napokban olyan gyümölcskuriózumok bukkantak fel, amelyek – sokszor a fogyasztási ismeretek hiányában – a vásárlók kezdeti kíváncsisága után inkább a kukában landolnak, mint épülnek be a mindennapjainkba. Pedig sok esetben olcsóbbak, mint egy palack cukrozott üdítő, de főleg egészségesebbek.

Az egzotikus gyümölcsökhöz a rövid eltarthatóságuk és a magas áruk miatt sokáig csak külföldön lehetett hozzájutni. A kétezres évek elején gyümölcsmánia tört rám, és minden egzotikumot megkóstoltam – persze az akkori árak mellett csak egy-egy darabbal kezdve –, és büszkén vittem haza szüleimnek a zsebpénzemen megszerzett különleges zsákmányt. Ők persze örültek, hogy nem cigarettára költöttem a pénzt, de kétkedve fogadták a különös szerzeményeket. Mindig nagy csalódás lett a vége, apám megállapította, hogy a magyar gyümölcsöknél nincs finomabb és jobb. Hát nem tudom, először talán meg kellene kóstolni őket. Hát próbálkozzunk: cserimoja, rambután, sárkánygyümölcs? Íme, egy kis eligazítás, ha rászánjuk magunkat a vásárlásra.

A cserimoja Íze leginkább az ananász-banán párosra hasonlít

A cserimoja Íze leginkább az ananász-banán párosra hasonlít

A cserimoja vagy krémalma az Andok völgyeiből származik. Íze leginkább az ananász-banán párosra hasonlít, állaga viszont inkább az almára emlékeztet. Igen gazdag káliumban, kalciumban, de C-vitamin-tartalma is említésre méltó. A dél-európai országokban már régóta előszeretettel fogyasztják, gyümölcssalátában például rendkívül ízletes.

Állaga inkább az almára emlékeztet. Magjával óvatosan kell bánni, az összezúzott magvakat is tartalmazó lé szembe kerülve látáskárosodást okozhat

Állaga inkább az almára emlékeztet. Magjával óvatosan kell bánni, az összezúzott magvakat is tartalmazó lé szembe kerülve látáskárosodást okozhat

A sárkánygyümölcsnek még a neve is ijesztő. Ez a gyümölcs is Dél-Amerikában őshonos. Külseje meghökkentően színes, belül nemkülönben, és valamiféle sztracsatella-utánérzést vált ki az emberben. Segíti az emésztést, de jobb vele vigyázni, nagyobb mennyiségben hashajtó hatása is lehet.

A sárkánygyümölcsnek, nagyobb mennyiségben fogyasztva, hashajtó hatása is lehet

A sárkánygyümölcsnek, nagyobb mennyiségben fogyasztva, hashajtó hatása is lehet

A rambután (vagy hamis licsi), névrokonánál, azaz a licsi szilvánál (telente kapható nálunk) sokkal ízletesebb, sokszor észre sem vesszük, de egyébként megtalálható konzervált gyümölcssalátákban is. Frissen sokkal finomabb, korlátlan mennyiségben fogyasztható és a C-vitamin tartalma-kiemelkedő.

Az avokádó inkább sós fogásokhoz illik. Krémként való hasznosítása izgalmassá tud tenni akár egy salátát, akár a pirítóst.

A csillaggyümölcs vas- és cinktartalma magas, vesebetegeknek nem ajánlják. Alkalmazzuk kis mennyiségben, és inkább használjuk díszítésként különleges csillag formája miatt.


[fbcomments]