Közérzet · 2022.08.15.

Együttműködés hátrányos helyzetűek érdekében

Megújította együttműködési megállapodását a Pannon Egyetem, a VSZC Ipari Technikum, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesülete.

A dokumentumba az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium projektjének tevékenységét is beépítették.

– Az egyetem és a Veszprémi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület együttműködése több éves múltra tekint vissza, rendkívül sokszínű és eredményes – mondta dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. – Az együttműködés révén olyan fenntarthatósági megoldások megismertetése és a gyakorlatba való átültetése valósulhat meg, amelyek segítik az eredményes alkalmazkodást a társadalom érintett rétegei számára.


– Örömmel fogadjuk, hogy támogatottjaink az egyetem által szervezett képzések keretében készülhetnek fel egyetemi tanulmányaikra, és kellően megalapozott tudás birtokában léphetnek a felsőoktatásba – tette hozzá Gulkai László, a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület alelnöke. – Az egyetem munkatársai: rektor úr, az oktatók és dolgozók is részt vesznek munkánkban, segítenek jótékonysági akcióinkban.

– A VSZC Ipari Technikum számára kiemelt stratégiai partner a Pannon Egyetem – emelte ki Irányi László, VSZC Ipari Technikum igazgatója. – Ezt bizonyítja a tavasz folyamán aláírt, okleveles technikus képzésről szóló megállapodás is. Iskolánk végzett tanulói, amikor tanulmányaikat a felsőoktatásban folytatják, legnagyobb számban a veszprémi székhelyű intézményt választják. A ma kiegészített megállapodás alapján diákjaink eddig is minden tanévben részt vettek az egyetem szakmai programjain, illetve az egyetem oktatói rendszeresen járnak hozzánk előadásokat tartani. Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium beemelése az együttműködésbe elsősorban a környezetvédelem szakos tanulóink számára jelent majd újabb lehetőséget ismereteik elmélyítésére, illetve az egyetemen folyó munka megismerésére.

Az együttműködési megállapodás aláírása

Irányi László hozzátette: az iskola több mint egy évtizede szoros kapcsolatot ápol a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével is.

– Ha hátrányos helyzetű általános vagy középiskolás tanulók segítéséről van szó városunkban, az egyesület megkerülhetetlen – mondta. – Már eddig is több diákunknak segítettek abban, hogy tanulmányaikat eredményesebben folytassák, és továbblépjenek a felsőoktatásba. Ezzel a megállapodással is az a cél, hogy megkönnyítsük a nehéz helyzetű tanulók útját a Pannon Egyetemre.

– Sokszor hangoztatom, hogy a Pannon Egyetem hallgatói különlegesek – tette hozzá Varga Eszter Mária, az intézmény hallgatói önkormányzatának elnöke. – Az itt tanuló fiatalok több szinten kapcsolódnak be az egyetem munkájába. Ezek közül szeretném kiemelni a beiskolázási feladatokat, az ösztöndíj-pályázatokhoz kapcsolódó ügyintézést, ezen pályázatok elbírálását, valamint a korrepetálások és a felzárkóztató órák megtartását egymásnak. Mindezt önként vállalják, hiszen nekik is segítettek, amikor szükségük volt rá, most pedig ők adhatják tovább a tudásukat.

A vezető képen balról jobbra: Varga Eszter Mária, Gulkai László, dr. Gelencsér András és Irányi László. Fotók: Veszprém Kukac


[fbcomments]