Közérzet · 2021.05.27.

Egyszemélyes önkormányzatiság

Porga Gyula polgármester néhány nappal ezelőtt sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy milyen fontos döntések várhatóak a május 27-i, azaz a mai közgyűlésen. A képviselők holnap reggel 8 órától délig virtuálisan véleményt mondhatnak a polgármester egy nappal korábbi döntéséről. Van ennek valami értelme? Nesze neked önkormányzatiság!

Hivatalosan ismét veszélyhelyzet van Magyarországon. A járvány okozta veszélyhelyzet sem hatalmazza fel a központi kormányzatot arra, hogy a járványüggyel és a védekezéssel össze nem függő ügyekben megfossza az önkormányzatiság jogától a helyi közösségeket. Magyarán, a különleges jogrend nem használható az önkormányzatiság kiüresítésére. 

Márpedig a kiüresítés, a járványtól függetlenül már jó ideje tart, a rendkívüli jogrend csak rátett egy lapáttal: az ország kisebb-nagyobb településein és városaiban valamivel több mint háromezer polgármestert nyomasztja a döntéshozatal felelőssége. Lehet, hogy másutt igen, de Veszprémben a bizottságok sem működnek. Márpedig a demokratikus úton megválasztott önkormányzati képviselőknek a bizottságokban még volt lehetőségük némi érdemi párbeszédre. 

Közben lecsengőben a járvány, beköszöntött a nagy szabadság, bárhova be lehet menni maszkkal és távolságtartással, focimeccsre is. Kivéve az önkormányzati üléstermekbe. A Kossuth-terem „békeidőben” vagy száz ember befogadására alkalmas, vígan ellézenghetne benne a 17 tagú testület.

Akkor hajrá. Képviselőink holnap délig elmondhatják a véleményüket arról, amiről már megszületett a polgármesteri döntés: VKSZ Zrt., V-Busz Kft., Veszprém Televízió, állatkert, beiskolázás, támogatások, segélyek, kulturális szervezetek, egyesületek, társulatok, kiadványok, rendezvények… Legalább a látszatra adhatnának valamit.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!