Közérzet · 2022.01.11.

Egységben Magyarországért – Hiány, eladósodás

Hiány, eladósodás, infláció, ezt hagyja ránk az Orbán-kormány – hangsúlyozták az Egységben Magyarországért keddi sajtótájékoztatójának résztvevői.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte: az, hogy mit mond Orbán Viktor és hogy mi a valóság, teljesen eltér egymástól.

– A költekezés után jött a feketeleves, megérkezett a miniszterelnök megszorító csomagja. A legutóbbi, 755 milliárdos csomag az élet minden területét érinti – állapította meg a képviselő. – A kormány korábban saját politikájának a középpontjába állította a munkaalapú társadalmat és a munkahelyteremtést. Ehhez képest most 20 milliárd forintot vonnak el a beruházásösztönző célelőirányzatból, 6 és fél milliárdot pedig a foglalkoztatás támogatását szolgáló összegből.

Elég a ködösítésből!

Az ellenzéki politikus utalt arra, hogy nem lehet tudni, konkrétan mely területeket érintenek ezek az – általa elképesztő mértékűnek mondott – megszorítások. Elképzelhetőnek tartja, hogy a közmunka vagy a képzés, átképzés finanszírozását kurtítanák meg.

– Elég a ködösítésből! – jelentette ki Varga László. – Felszólítom a kormányt, tisztázza, hogy e két területen mely céloktól vonnak el összeget, miként érinti ez a munkavállalókat!

Varga tűrhetetlennek tartja, hogy a kormány a döntéshozatalból teljesen kihagyta a szakszervezeteket.

– Az Egységben Magyarországért a választás után újra tárgyalópartnernek fogja tekinteni a szakszervezeteket, be fogja őket vonni a róluk szóló döntésekbe, és megteremti az intézményes érdekegyeztetés kereteit – ígérte az MSZP politikusa.

A kormány simán elégeti az emeléseket

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője azzal kezdte, hogy vannak olyan területek, amelyekről nem lehet eleget beszélni, mint például az egészségügy. Ahogy mondta, a kormányzati megszorítások miatt nem tudnak majd megújulni rendelők és szűrőprogramok. Véleménye szerint a kormányváltás után jobban kell majd figyelni azokra a szegényekre, akiket látva a kormány becsukja a szemét, és egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy létezik mélyszegénység. Hohn Krisztina szerint hiába emelik százezer forintra a közmunkások bérét. A százezer forint bruttó, amely nettóban csak 65–66 ezer forintot jelent, így az emelés nem több tízezer forintnál.

– Hiába emelték a nyugdíjakat, hiába lett több a minimálbér, ezt a pénzt a kormány simán elégeti, hiszen naponta drágul az élelmiszer, és egy hónap alatt szinte dupla annyit kell fizetnünk mindenért – jegyezte meg. – 2022-ben kormányváltás lesz, és az új kormány nem fog elfeledkezni sem a szociális helyzetről, sem pedig az oktatásról.

Csődbe mehet a demokrácia alapjául szolgáló önrendelkezés

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az orbáni gazdaságpolitikának kárvallottjai a helyi önkormányzatok is. Mint mondta, volt polgármesterként tisztában van azzal: ha valaki az önkormányzatokat sarcolja, az embereket sarcolja, ám ha az önkormányzatokat támogatja, az ott élőket támogatja. Véleménye szerint az elmúlt években nem láthattunk mást, mint folyamatos elvonásokat: elvonták a gépjárműadót, az iparűzési adót és az idegenforgalmi adó sem maradt érintetlenül. Ahogy a helyi bevételek csökkennek, az energiaárak viszont egyre csak nőnek. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzatoknak kompenzációra van szükségük, hiszen nem tudják kigazdálkodni az emelkedéseket.

– Ha ez így megy tovább, csődbe mehetnek az önkormányzatok és csődbe mehet az az önrendelkezés, amely a demokrácia alapjául szolgál – állította.

A politikus leszögezte, hogy jelenleg az önkormányzatok kifosztása folyik Magyarországon. Kiemelte, hogy a hazánkban működő 3200 önkormányzat mindegyikét egyenlő elbírálásban kell részesíteni.

– Sarcolás helyett támogatásra, megkülönböztetés helyett pedig egyenlő, nem „haveri” elbírálásra van szükségük az önkormányzatoknak és arra, hogy rászorultsági alapon támogassák azokat – fejezte be a képviselő.

A sajtótájékoztató ezen a linken újranézhető.

Az ellenzéki összefogás tagjai elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány a közmunka vagy a képzés, átképzés finanszírozását kurtítaná meg. Fotó: botost/444.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!