Kultúra / Egyéb · 2022.01.14.

Egységben Magyarországért – A kultúra mindenkié

A NER az elmúlt 11 évben a kultúrharc meghirdetésével megszállta a kultúra területét. Úgy hoztak döntéseket, hogy azokról nem volt szakmai és társadalmi konszenzus – mondta Gréczy Zsolt, a DK politikusa az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a kultúrpolitikában a Fidesz célja a szellemi intellektuális tér elfoglalása volt, egy új kulturális tér kialakítása, a fideszes klientúra kizárólagos hatalmi helyzetbe hozása és gazdasági térnyerése. A politikus beszélt arról is, hogy a hazai kulturális intézmények gyakorlatilag a Fidesz kifizetőhelyeivé váltak.

Kiszabadítjuk a magyar kultúrát a fideszes fogságból

– Az egységes ellenzék a kormányváltáskor kiszabadítja a magyar kultúrát a fideszes fogságból, és az új kormány rendszerszintű változásokat fog majd véghez vinni – emelte ki Gréczy. – A kultúrpolitika nem köteleződhet el egyetlen politikai párt és világnézet mellett sem! Magyarország jövőjét tekintve károsnak, a fiatal nemzedékek szemszögéből pedig történelmi bűnnek tartjuk a kultúra feudális jellegű, hűbéri rendszeren alapuló irányítását. Az új kormány kultúrpolitikáját szakmai szempontok mentén a tehetségre és a szakmai minőségre összpontosítva szervezi majd át a mostani átláthatatlan és lojalitásra épülő rendszert az érintett szakmai szervezetek, alkotók, művészek, szakértők bevonásával. A kultúra legyen mindenkié, legyen közös felelősségünk!

A kultúrának kiemelt nemzetstratégiai ágazatnak kell lennie

Brenner Koloman, a Jobbik szakpolitikusa, az országgyűlés alelnöke azt emelte ki, hogy a kultúra nemzeti alap. Ezért is javasolta az egységkormány kulturális programját előkészítő bizottság azt, hogy a kormányváltás után létrejöjjön egy önálló kulturális minisztérium.

– A kultúrának kiemelt nemzetstratégiai ágazatnak kell lennie – hangsúlyozta a politikus. Az a pénz, amelyet Demeter Szilárd fideszes „kultúrpápa” kapott, vissza fog szállni a magyar polgárok közösségére, tehát az a vagyon a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz. Az új kormány vissza fogja állítani a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, a Magyar Művelődési Intézetet és a Képzőművészeti Lektorátust is.

Hozzátette: felül fogják vizsgálni a Magyar Művészeti Akadémia jogköreit is, valamint kezdeményezik a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jogállásának és művészeti feltételeinek rendezését. A jobbikos képviselő kifejtette: nem lehet, hogy egy olyan akadémia ítéljen a magyar kulturális életben, amely gyakorlatilag egy szűk kör érdekeit képviseli.

– A jelenlegi előadó-művészeti tevékenységek rendszerét a források megtartása mellett átláthatóan és igazságosan kell újjáalkotni – fogalmazott Brenner Koloman.

Politikai kinevezettek helyett szakemberekre számítunk

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa arról beszélt, hogy Márki-Zay Péter kormánya 2022-ben mint stratégiai intézményt fogja újjászervezi a Nemzeti Kulturális Alapot. Ennek érdekében az új országgyűlés törvényben fogja garantálni az NKA függetlenségét. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a kulturális alap elnöke Kásler Miklós, vagyis a mindenkori miniszter, de az egységkormány szerint a Nemzeti Kulturális Alap elnöke nem lehet politikus, ezért módosítani fogják az erre vonatkozó törvényeket is, és elismert művészt, szakembert fognak felkérni az NKA elnökének.

– Az új kormány politikai kinevezettek helyett szakemberekre számít – jelentette ki a momentumos politikus.

Halmai kifejtette, hogy jelenleg több milliárdos keret áll az NKA-n belül Kásler rendelkezésére, amelyről a miniszter egy személyben dönthet. Az egységkormány ezt a keretet a szakmai kollégiumok szabad felhasználására fogja bízni. Szerinte kulcskérdés a kulturális szakemberek helyzete is. Az új kormány azonnali, legalább 30 százalékos béremelést ad azoknak a szakembereknek, akik a kistelepüléseken lévő önkormányzati intézményekben dolgoznak. Ezt követően a szakmai és érdekvédelmi szervezetek bevonásával átfogó bérrendezést, a kulturális szakembereknek pedig életpályamodellt dolgoznak ki. Bevezetik a kulturális terület közszolgálati jogviszonyát is olyan garanciális szabályokkal, amelyek védik a kulturális szakembereket. Vissza fogják vezetni a szociális helyzettől függő felmentési védelmet, a kedvezőbb végkielégítést és a jubileumi jutalmat. Ösztöndíjprogramot, kutatói programot hoznak létre azért, hogy visszatérésre ösztönözzék a pályaelhagyókat.

Az új kormány új nemzeti könyvtárat fog építeni

– Az elmúlt évtizedekben annak a kísérletnek lehettünk szemtanúi, hogy a hatalom, a politika megpróbálta a legfontosabb területek egyikét, a kultúrát elfoglalni – mondta Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, az országgyűlés alelnöke.

Hiller is kiemelte, hogy a kultúrának nem szabad semmiféle politikai célt szolgálnia, hiszen a kultúra akkor jó, ha szabad.

– Az Egységben Magyarország pártjainak az a legfontosabb állítása és vállalása, hogy garantálják a művészet, az alkotás, a kultúra szabadságát – jelentette ki. – A politika feladata nem az, hogy megmondja, ki a jó rendező. A politikának nem az a dolga, hogy eldöntse, ki játssza Rómeót vagy Júliát, ki énekel vagy zenél jól, vagy alkot szépet. A politikának lehetőséget, terepet, keretet kell teremtenie, lehetővé kell tennie a finanszírozás lehetőségeit, a színvonalat. Ne a politika határozza meg, hogy mi a jó, de tegyen meg mindent azért, hogy az alkotók szabadságban színvonalas alkotásokat hozzanak létre!

Hiller szerint a politika oda tette be a lábát, ahol semmi keresnivalója, míg ahol lett volna, ott nem tett semmit. A volt oktatási miniszter úgy fogalmazott, hogy legalább olyan aktivitást kellett volna mutatni a kultúra minden területén, amilyen aktivitással szétverték az SZFE-t. Az új egységkormány teljesíteni fogja a kulturális politika feladatait. Hiller István bejelentette azt is, hogy az új kormány új nemzeti könyvtárat fog építeni. A nemzet könyvtára új, korszerű, minden igényt kielégítő helyre kerül majd. A politikus végezetül a teljes magyar kultúrának szabadságot és színvonalat ígért, amely szerinte az egységes ellenzék együttműködésében a legfontosabb témák egyike.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!