Közérzet · 2016.02.17.

Egymillió bántalmazott nő országa

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület és a Zonta Klub is csatlakozott a negyedik alkalommal meghirdetett One billion rising – Egymilliárd nő ébredése elnevezésű rendezvényhez, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszakra és tiltakozzanak ellene. Az Eve Ensler, a Vagina Monológok szerzője által életre hívott mozgalom elnevezésében szereplő szám utal arra, hány nőt bántalmaznak élete során.

A Veszprém Agorában megtartott rendezvényen a plakátkiállítás megnyitása és a szervezetek elnökeinek köszöntő gondolatai után a téma szakértői tartottak előadást. Dr. Papp Enikő, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (Nane) szakjogásza elmondta, 2011-ben fogadta el az Európa Tanács az úgynevezett isztambuli egyezményt, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól. Hazánk 2014-ben írta alá, azonban a ratifikálás még nem történt meg, így az abban szereplő irányelvek még nem részei a magyar jogrendszernek.


vonaglás2

A szakjogász előadásában beszélt a családon belüli erőszak fogalmáról is, amely nemcsak fizikai és szexuális lehet, hanem lelki és gazdasági is. Ismertetett egy 2011– 13 között, az uniós országokban végzett kutatást, amelynek eredményeit 2014-ben hozták nyilvánosságra. Ebből kiderül, Magyarországon a nők 28 százaléka (1,2 millió) szenvedett már el fizikai erőszakot, közülük 843 ezren a partnerük által. Lelki erőszakot a nők majdnem fele, 49 százalékuk (kétmillió fő) tapasztalt már a párkapcsolataiban. Szexuális erőszakról kilenc százalékuk (367 ezer) számolt be, szexuális zaklatást 15 éves kora óta 42 százalékuk (1,6 millió) élt át, fenyegető zaklatástól 12 százalékuk (félmillió) szenvedett már.

Szólt arról is, a megelőzésben nagy szerepe van a társadalmi egyenlőségnek, a felmérések szerint ugyanis azokban az országokban, ahol előrébb járnak a férfi-női egyenlőség kérdésében, kisebb az erőszak aránya. Hozzátette, a párkapcsolati erőszakot a ciklikusság jellemzi, mint dr. Papp Enikő fogalmazott, ha az áldozatok nem kapnak segítséget, akkor a helyzet csak súlyosbodik, hazánkban átlagosan hetente egy nő hal meg bántalmazás következtében. Azt is hangsúlyozta, sokan okolják a nőket, mondván, miért nem lépnek ki a kapcsolatból, szerinte azonban nem ez a jó kérdés, hanem az, hogy az elkövető miért bántalmaz másokat.

Péter Katalin, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársaként 16 éve foglalkozik ezzel a területtel. Tavaly 710 regisztrált esetük volt (egy évvel korábban 554 esetben jártak el családon belüli erőszak miatt). Hat esetben emberölés vagy annak kísérlete miatt, 286 testi sértés miatt, 151 alkalommal pedig kiskorú veszélyeztetése miatt folytattak eljárást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bántalmazottaknak gyakran a rossz és a még rosszabb között kell „választaniuk”, hiszen a bántalmazótól való megszabadulás sokszor lehetetlenné teszi a megélhetést, főleg több gyerek esetén.

Horváthné Kecskés Diána, a családsegítő központ vezetője előadásában a lelki erőszakra helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a fizikai, főleg súlyos bántalmazásnak egyértelmű jelei vannak, ellenben a nők elleni lelki erőszakot még a környezet vagy maga az áldozat is ritkábban ismeri fel, pedig nagyon gyakori és rendkívül romboló hatású. Jellemző ezekre az esetekre, hogy az elkövetőt a környezete nem tartja agresszívnek. Gyakori megjelenési formája, amikor leépítik a nő kapcsolatait a világgal, a barátaival, a családjával is. Sokszor pedig a szétválás után, a gyerekkel való kapcsolattartáson keresztül az elkövető továbbra is bántani tudja a nőt. A családsegítő központ egyik sikereként említette, hogy ma már semleges kapcsolattartási helyet tudnak biztosítani ilyen esetekben, így a két szülőnek nem kell találkoznia egymással, és arra is oda tudnak figyelni, hogy az apa ne mondjon bántó dolgokat a gyereknek a találkozásaikkor. Arra is kitért ugyanakkor, hogy a lelki erőszakot elkövető férfiaknak is segítségre van szükségük, és érdemes is velük foglalkozni, mert számos esetben értek el eredményeket, ahol ma már a férfi nem zaklatja korábbi párját, és már maga sem érti, korábban miért tette.

vonaglás6

A rendezvény zárásaként a résztvevők egy csoportja eltáncolta a Break the chain elnevezésű koreográfiát, amely a kezdetektől a kampány szerves részét képezi.

[stextbox id=”grey”]Eve Ensler tabutörő könyve alapján készült színdarab a Vagina Monológok, amelyet 1996-ban mutattak be először. A szerző 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot, ezeken át bemutatva a nők valódi viszonyát a saját testükhöz, nemi szervükhöz, szexualitásukhoz. A darab sikerén felbuzdulva alakult meg a V-nap (V-Day) mozgalom 1998-ban, február 14-én. A V egyaránt utal a vaginára, a győzelemre (victory) és a Valentin-napra. Az első krízisközpontot 2002-ben nyitották meg Kenyában, ahol menedéket és oktatást nyújtanak a nemiszerv-csonkítás és a kényszerházasság elől menekülő lányoknak. A V-nap megalakulásának 15. évfordulóján, 2013-ban indult útjára az Egymilliárd nő ébredése (One billion rising) kampány.[/stextbox]

Drahos Nikolett


[fbcomments]